Tocăniţă de cartofi, reţeta lui Bărbosu. Ingredientul lui secret, iese mai bună decât o ştii din copilărie

de: Sabina Anastasia
10 05. 2024

E atât de bună încât, după friptură, sarmale, ciorbă, salată de boeuf, drob, cozonac și pască, te vei lăsa înduplecată să o gătești! Bucătarul Ovidiu din Bacău, alias Bărbosu, a dezvăluit cum prepară cea mai delicioasă tocăniță de cartofi. Va fi mai bună decât cea din copilărie.

Cu ce dă gust Bărbosu tocăniței de cartofi

Bucătarul Ovidiu din Bacău, alias Bărbosu, a făcut publică rețeta după care prepară tocăniță de cartofi. Ingredientele de care ai nevoie sunt cele clasice, însă cel de bază este cârnatul. Poți folosi orice tip de cârnați – cabanos, țărănești, afumați sau alte tipuri pe care le preferi.

Dacă dorești ca bucățile de cârnați să nu fie mari, îți recomandăm să procedezi exact ca bucătarul Ovidiu din Bacău, adică să tai cârnații felii, în funcție de dimensiunea și grosimea dorite și să îi călești înainte de a prepara efectiv tocănița de cartofi.

Tocăniță de cartofi. Lista ingredientelor necesare

  • 2 cârnați de lungime medie sau 1 mare
  • ulei de floarea-soarelui
  • 1 morcov tăiat cubulețe
  • 2 cepe mici tocate
  • puțină țelină tăiată cubulețe
  • ardei gras sau capia tocat
  • condimente: sare, piper și/sau altele
  • 1 pahar de suc de roșii sau bulion
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 2 foi de dafin
  • cartofi curățați, tăiați cuburi
  • 1 linguriță paprika sau boia dulce
  • supă de pui sau apă

Tocăniță de cartofi. Mod de preparare

  1. Se feliază cârnații în rondele de grosime medie sau în funcție de preferințe.
  2. Se dau cârnații tăiați deoparte și se pune pe aragaz vasul de gătit.
  3. Se pune în vasul de bucătărie puțin ulei de floarea-soarelui.
  4. Se adaugă feliile de cârnați în ulei și se rumenesc la flacără medie.
  5. Se adaugă morcovul, ceapa și țelina tocate și se lasă la călit 3-4 minute.
  6. Se adaugă și ardeiul tocat, se presară puțină sare și piper și se lasă la călit încă 2 minute.
  7. Se adaugă suc de roșii, jumătate de linguriță de zahăr și se amestecă.
  8. Se condimentează, tot acum, cu foi de dafin și se adaugă, la final, cartofii sub formă de cuburi.
  9. Se amestecă legumele și se lasă la călit 5 minute inclusiv cartofii.
  10. Se adaugă o linguriță de paprika și supă de pui în vasul cu legume, cât să acopere cartofii.
  11. Se aduc legumele la clocot, apoi se acoperă vasul de bucătărie cu capacul specific.
  12. Se lasă mâncarea la fiert circa 20 de minute.

Tocănița de cartofi este gata! Pentru un plus de aromă, bucătarul Bărbosu îți recomandă să presari deasupra pătrunjel tocat mărunt. Se poate servi imediat, însă cu grijă să nu frigă. Poate fi servită la masă în forma propriu-zisă sau alături de garnituri, cum ar fi o salată de varză. Poftă bună!