Tudorel Toader, în mașină de la SRI: cum a ajuns în SUV de la „statul paralel”

Tudorel Toader, în mașină de la SRI: cum a ajuns în SUV de la „statul paralel”
Tudorel Toader, ministrul Justiției. FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Tudorel Toader are o mașină de serviciu în Iași. E un SUV, fabricat de Volkswagen, dar nu asta e partea interesantă, ci că mașina a venit de la SRI.

Tudorel Toader are ca mașină de serviciu un SUV Volkswagen Touareg primit în 2016, după ce-a fost ales rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. În martie 2017, Toader a folosit mașina și în București, când a ieșit de la Guvern și-a încălcat câteva reguli de circulație.

Într-o adresă oficială semnată de rectorul interimar al UAIC, instituția de învățământ superior a mințit și a spus că mașina ar fi fost primită de la o unitate militară din cadrul Ministerului de Interne. Ulterior, a recunoscut că o are de la SRI.

Cum a ajuns Toader în mașina „statului paralel”

Tudorel Toader SUV SRI

În 2016, la 10 luni după ce a fost ales rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Tudorel Toader a primit spre folosire, prin intermediul universității, o mașină Volkswagen Touareg. A devenit astfel mașina de serviciu a rectorului și a fost folosită de Toader și în primele luni de mandat ca ministru al Justiției.

SRI a confirmat pentru Newsweek România că a predat acest autoturism universității, pe 13 decembrie 2016. Conform SRI, mașina Volkswagen a fost achiziționată în 2007. A costat 115.484 lei, fără TVA.

„Autovehiculul a fost scos din funcţiune la momentul îndeplinirii condiţiilor stabilite prin H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

În acest context, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată și de valorificare a bunurilor aparținând instituțiilor publice, Serviciul Român de Informaţii a iniţiat demersurile în vederea transmiterii, fără plată, către o altă instituţie publică, a autovehiculului, potrivit dispoziţiilor pct. 3 al Anexei nr. 1 la norma sus-menţionată.

În baza pct.5 al Anexei precizate, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a solicitat autoturismul disponibilizat, iar transmiterea bunului s-a realizat pe baza Procesului-verbal de predare-primire prevăzut de pct.6 al Anexei nr.1, aprobat de ordonatorii principali de credite ai celor două instituţii şi semnat la data de 13.12.2016”, a transmis Biroul de Presă al SRI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI