Comisia Europeană înăsprește tonul: mesajul dur al lui Timmermans la adresa Guvernului

Comisia Europeană înăsprește tonul: mesajul dur al lui Timmermans la adresa Guvernului

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avut o ieșire publică în care a avertizat dur guvernul de la București.

Frans Timmermans a avertizat Guvernul de la București să nu întreprindă nicio acțiune care să afecteze sistemul judiciar. Românei i s-a cerut să revină rapid la un proces corect de reformă.

„Am informat colegiul cu privire la evoluţia situaţiei din România. România trebuie urgent să revină la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la regres. Aş vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru funcţionari şi demnitari de rang înalt care au condamnări pentru corupţie”.
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte CE

Ce vor să prevină oficialii de la Bruxelles

Frans Timmermans susține că a avut mai multe discuții cu premierul Dăncilă. În ultimele două luni, experții celor două părți au lucrat împreună, tocmai pentru a se asigura că Guvernul de la București nu încalcă statul de drept.
Dar discuțiile nu sunt suficiente, spune oficialul.
„Am cerut rezultate cât mai urgent. Le-am arătat foarte clar: discuţiile de dragul discuţiilor nu sunt suficiente. Avem nevoie de măsuri urgente. Am discutat despre proiectele de OUG, despre transpunerea directivelor europene şi secţia specială pentru magistraţi. Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România e din nou pe calea cea bună. Dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, atunci comisia va trebui să facă ceva concret, cu mijloacele pe care le are la îndemână”.
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte CE
Timmerman a dat de înțeles că știe că Guvernul de la București ar pregăti ordonanțele de urgență care dau peste cap sistemul judiciar. Oficialul a spus că, dacă este bine informat, „s-ar putea ca foarte, foarte curând să se ia hotărâri, decizii”, potrivit News.ro.
„Atunci Comisia ar urma să reacţioneze imediat, în termeni de zile. Nu e timp de pierdut, dacă există motiv să reacţionăm imediat, o s-o facem în termen de câteva zile. Nu putem să luăm măsuri pentru nişte OUG care nu au fost date. CE a făcut tot ce a putut alături de toate serviciile noastre pentru a convinge autorităţile române să nu meargă în această direcţie. Am avut întâlniri foarte intense, zile întregi. Le-am dat toate indiciile necesare pentru a evita o astfel de situaţie. Dacă din motive care ţin de politica internă vor persista, atunci Comisia va reacţiona imediat”.
Frans Timmermans, prim-vicepreședinte CE
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI