Tichetele de vacanță aruncă prețurile în aer: cât o să coste vacanța la mare de 1 mai
Vacanța de Paște și de 1 Mai se aproprie cu pași repezi, astfel ai noroc dacă mai găseşti un loc la un hotel în România pentru acestă minivacanță. Tarifele însă au explodat și vor fi cel puţin la fel de crescute şi pentru vacanţa de vară, iar în plin sezon poate chiar mai mari.
Preţurile hotelurilor din România au crescut, comparativ cu calitatea serviciilor, iar asta vine ca urmare a tichetelor de vacanţă de care se bucură bugetarii şi pe care le pot folosi doar în ţară. Hotelierii speculează această situaţie şi se bucură de un profit peste cel obişnuit, însă este o situaţie care i-ar putea costa scump.
„În ultimii doi ani s-a manifestat o creştere accentuată a tarifelor, în Mamaia în special, din cauza tichetelor de vacanţă. Mie nu mi se pare justificată această creştere, pentru că avem nişte tarife foarte mari în comparaţie cu vecinii noştri bulgari şi chiar şi cu grecii. Hotelierii ar trebui să fie precauţi, pentru că aceste tichete nu vor fi veşnice şi nu se vor da an de an. Şi se vor trezi cu hotelurile goale. E o competiţie pe litoral, au început să răsară hoteluri, apartamente de închiriat şi aşa mai departe, iar peste câţiva ani, când nu vor mai fi tichete, se vor trezi cu ele goale“, spune Nicolae Durlă, reprezentantul unei agenţii de turism din Slatina.
Prețurile din România versus prețurile de la vecini
Specialiștii sunt de părere că dacă te limitezi la tichete, vacanța ta nu va fi una spectaculoasă. „Depinde ce-ţi doreşti. Dacă-ţi doreşti o vacanţă ieftină, primeşti un hotel ieftin, dacă vrei să mergi doar cu tichetele de vacanţă pe care le-ai primit de la locul de muncă, primeşti un hotel de două stele, posibil cu mic dejun, restul mergi la împinge tava. Sunt destule autoserviri pe litoral, care au răsărit pe-acolo, şi mănânci ceea ce-ţi doreşti. All-inclusive în Mamaia ajunge la 900 -1.000 euro pentru două persoane, dar nu şapte nopţi, mult mai scump decât în alte zone, cum ar fi destinaţii ca Bulgaria sau Grecia”, a mai spus Durlă.
Asta în timp ce la vecinii bulgari, şi chiar în Grecia, îţi poţi permite un concediu în care să ai alături şi copilul mai mic de 12 ani, în regim all-inclusive şi chiar ultra-all-inclusive.
„Cum se poate ca în Bulgaria, de exemplu, o familie cu un copil până în 12 ani să-şi petreacă o vacanţă de șase nopţi cu 550 — 600 euro, iar în România să nu-ţi permiţi aşa ceva? Dar, acestea sunt problemele hotelierilor, nu ale agenţiilor, pentru că până la urmă noi vindem ce-ţi doreşte turistul”, a mai spus reprezentantul agenţiei de turism slătinene.