Ți se arde cozonacul deasupra și nu e pufos? Ce greșeală fatală faci, de fapt, când îl coci

de: Ana Chivu
18 12. 2020

Cozonacii reprezintă unul din testele care-ți demonstrează dacă ești sau nu o gospodină desăvârșită. Mulți o consideră o probă aprigă în bucătărie, astfel că masa de sărbători vine cu griji în plus pentru desertul tradițional. Cum să faci să-ți iasă pufoși, dar să nu ți se ardă pe deasupra? Coaja lor trebuie să fie arămie și perfect crocantă, iar mijlocul crescut perfect.

Secrete pentru cozonaci perfecți? Cum să îți iasă pufoși și să nu ți se ardă la suprafață

Cozonacii nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. Desertul e ales de cei mai mulți, deși pentru invitați se servesc și alte preparate dulci. Indiferent de care sunt alegerile fiecărei case, cozonacul e baza atunci când vine vorba de sezonul rece. Există câteva trucuri știute de gospodinele care deja nu mai urmează o rețetă atunci când vine vorba de prepararea lor, căci experiența își spune cuvântul.

Unele bucătărese se împiedică atunci când vine vorba de aspectul lor, care trădează îndemânarea, de fapt. Astfel le ies nu foarte crescuți și pufoși și arși la suprafață. Îți este sugerat să nu uiți de foaia de copt atunci când îi pui în tavă și să pui un vas cu apă în cuptor. Același truc e folosit și la crema de zahăr ars, pentru că aburul ajută foarte mult.

Alte trucuri pentru desertul care este vedeta sezonului rece

1. Ingredientele trebuie să fie de aceeași temperatură atunci când te pui să le omogenizezi.
2. Mediul în care îi prepari trebuie să fie cald, iar după ce frămânți aluatul e nevoie să-l lași la dospit tot într-o cameră cu căldură.
3. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduțe – poți să te folosești de cuptorul cu microunde pentru asta.
4. Nu pune sarea când amesteci drojdia cu apă și făină pentru maia.
5. Până și vasul în care frămânți trebuie să fie cald – poți să-l clătești cu apă caldă.
6. Pentru culoarea cozonacului trebuie să freci gălbenușurile cu puțină sare.

  • Ingrediente
    -500 gr.faina de grau,
    -2 galbenusuri,
    -2 linguri zahar,
    -1 esenta de migdale,
    -50 gr.unt,
    -300 ml.lapte caldut,
    -un praf de sare,
    -drojdie cat o nuca,
    -2 linguri de ulei,
    -un borcanel de ciocolata de 180 gr.,
    -2 linguri de nuca macinata,
    -1 ou pentru uns cozonacul.

(Sfat: Pentru a sta fără griji în privința creșterii, este indicat să folosești mai puțină umplutură, pentru că asta îl va îngreuna și nu-l va lăsa să se înalțe. Dacă nu știi să dozezi foarte bine ingredientele, nu te încumeta să refaci o rețetă de pe internet)