Ce se întâmplă cu persoanele care au refuzat să își facă doza a treia? Valabilitatea certificatului covid-19 se schimbă. Documentul prin care cei vaccinați cu ambele doze pot circula între țările membre ale Uniunii Europene în contextul pandemiei de covid-19 a fost introdus la mijlocul anului 2021. În urmă cu o lună de zile au apărut câteva modificări.
În decembrie 2021 s-a stabilit la nivel european că certificatele de vaccinare vor avea o perioadă de valabilitate de 9 luni, adică 270 de zile de la vaccinarea cu schema completă. Acum, termenul stabilit pentru noua regulă privind valabilitatea certificatelor este data de 1 februarie 2022.
Persoanele care și-au făcut schema completă vor fi nevoită să facă și doza booster dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la vaccinarea completă, cu două doze sau cu una în cazul vaccinului Johnson& Johnson.
Certificatul se poate prelungi prin vaccinarea cu o doză booster, care se administrează la cel puțin patru luni de la administrarea dozei a doua.
Certificatele de vaccinare care își pierd valabilitatea de la 1 februarie, în lipsa unei doze booster, sunt cele emise până în luna mai 2021.
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană:
valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Rafila.
„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin (doza booster, n.r.)pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a explicat el.
„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea.
Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron.
E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic”, a adăugat el.