31 ian. 2022 | 18:57

Ți-a expirat certificatul digital pentru că nu ai doza 3? Ce schimbări vor apărea

Știri generale
Ți-a expirat certificatul digital pentru că nu ai doza 3? Ce schimbări vor apărea
E vorba despre certificatele emise in mai 2021

Ce se întâmplă cu persoanele care au refuzat să își facă doza a treia? Valabilitatea certificatului covid-19 se schimbă. Documentul prin care cei vaccinați cu ambele doze pot circula între țările membre ale Uniunii Europene în contextul pandemiei de covid-19 a fost introdus la mijlocul anului 2021. În urmă cu o lună de zile au apărut câteva modificări.

Ce se întâmplă cu certificatul digital pentru cei fără doza booster

În decembrie 2021 s-a stabilit la nivel european că certificatele de vaccinare vor avea o perioadă de valabilitate de 9 luni, adică 270 de zile de la vaccinarea cu schema completă. Acum, termenul stabilit pentru noua regulă privind valabilitatea certificatelor este data de 1 februarie 2022.

Persoanele care și-au făcut schema completă vor fi nevoită să facă și doza booster dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la vaccinarea completă, cu două doze sau cu una în cazul vaccinului Johnson& Johnson.

Certificatul se poate prelungi prin vaccinarea cu o doză booster, care se administrează la cel puțin patru luni de la administrarea dozei a doua.

Certificatele de vaccinare care își pierd valabilitatea de la 1 februarie, în lipsa unei doze booster, sunt cele emise până în luna mai 2021.

Ce spune Alexandru Rafila

S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană:

valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Rafila.

Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin (doza booster, n.r.)pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a explicat el.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea.

Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron.

E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic”, a adăugat el.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Un fenomen care a marcat România în 2024. Tot mai multe astfel de catastrofe
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro