02 apr. 2021 | 11:37

Testul rapid Antigen. Cum se face corect, de fapt: ”Oamenii tind să lase capul pe spate”

Sănătate
Testul rapid Antigen. Cum se face corect, de fapt: ”Oamenii tind să lase capul pe spate”
Cum se face corect un test rapid Antigen

Un test antigen rapid pentru detectarea coronavirusului a intrat pe piața din România în octombrie 2020. Rezultatul poate fi dat în doar 15 minute de la recoltare, dar are două dezavantaje. Nu este la fel de precis ca în cazul PCR-ului și poate avea o concluzie eronată, dacă nu este făcut corect.

Cum se face corect un test rapid antigen?

Pneumologul Marius Balea şi Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL, au vorbit la ”Sfat de sănătate”, Antena 3, despre testele rapide pentru depistarea COVID-19.

Testul antigen se recoltează din gât sau nas. Avantajul este că rezultatul apare rapid și producătorii susțin că rata de sensibilitate este de 96%. Testul detectează antigenele specifice SARS-Cov-2 prezente în organism.

Dacă recoltarea nu este corect efectuată, rezultatul poate fi fals negativ

Medicul Mihalcea a specificat că cel mai important moment este recoltarea, care trebuie făcută corect, altminteri ne putem trezi cu un verdict nepotrivit.

„Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate în momentul în care introduc recoltorul. În momentul în care se produce acest lucru, noi vom recolta de undeva din zona superioară a foselor nazale, zonă care nu este indicată. Pentru a avea un rezultat corect, recoltarea trebuie să se facă din nasofaringe, iar pentru aceasta, privirea trebuie să fie înainte, bărbia ușor în piept.

Se va introduce recoltorul în fosa nazală și se va merge pe planșeu, până în spatele nasului pentru recoltare. Se rotește de două-trei ori. Aceasta este o recoltare corectă. Niciodată recoltorul nu trebuie să se ducă în sus, în fosa nazală”, explică el.

Mai exact, trebuie introdus recoltorul în soluție, apoi rotit timp de 30 de secunde sau 1 minut. Se adaugă două picături în locașul predefinit și se așteaptă. Dacă recoltarea nu este corect efectuată, iar pacientul este simptomatic sau ușor simptomatic, testul poate ieși fals negativ. Totodată, dacă recoltarea este făcută corect, șansele de a avea un rezultat corect sunt crescute considerabil. În cazul în care apar două liniuțe pe test, în seamnă că avem un test pozitiv.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Marea trădare a lui Meghan. Ce lovitură pentru Harry
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro