Un test antigen rapid pentru detectarea coronavirusului a intrat pe piața din România în octombrie 2020. Rezultatul poate fi dat în doar 15 minute de la recoltare, dar are două dezavantaje. Nu este la fel de precis ca în cazul PCR-ului și poate avea o concluzie eronată, dacă nu este făcut corect.
Pneumologul Marius Balea şi Dr. Remus Gabriel Mihalcea, medic specialist ORL, au vorbit la ”Sfat de sănătate”, Antena 3, despre testele rapide pentru depistarea COVID-19.
Testul antigen se recoltează din gât sau nas. Avantajul este că rezultatul apare rapid și producătorii susțin că rata de sensibilitate este de 96%. Testul detectează antigenele specifice SARS-Cov-2 prezente în organism.
Medicul Mihalcea a specificat că cel mai important moment este recoltarea, care trebuie făcută corect, altminteri ne putem trezi cu un verdict nepotrivit.
„Majoritatea oamenilor au tendința să lase capul pe spate în momentul în care introduc recoltorul. În momentul în care se produce acest lucru, noi vom recolta de undeva din zona superioară a foselor nazale, zonă care nu este indicată. Pentru a avea un rezultat corect, recoltarea trebuie să se facă din nasofaringe, iar pentru aceasta, privirea trebuie să fie înainte, bărbia ușor în piept.
Se va introduce recoltorul în fosa nazală și se va merge pe planșeu, până în spatele nasului pentru recoltare. Se rotește de două-trei ori. Aceasta este o recoltare corectă. Niciodată recoltorul nu trebuie să se ducă în sus, în fosa nazală”, explică el.
Mai exact, trebuie introdus recoltorul în soluție, apoi rotit timp de 30 de secunde sau 1 minut. Se adaugă două picături în locașul predefinit și se așteaptă. Dacă recoltarea nu este corect efectuată, iar pacientul este simptomatic sau ușor simptomatic, testul poate ieși fals negativ. Totodată, dacă recoltarea este făcută corect, șansele de a avea un rezultat corect sunt crescute considerabil. În cazul în care apar două liniuțe pe test, în seamnă că avem un test pozitiv.