Un test de inteligență inedit care îți arată cât de bine știi să citești, dar reușește și să îi surprindă pe toți cei care acceptă provocarea. Tot ce trebuie să faci este să parcurgi textul din prima imagine din galeria foto de mai sus. Modul în care funcționează creierul uman este remarcabil.
Faptul că oamenii au început să își petreacă tot mai mult din timpul liber rezolvând puzzle-uri și teste de IQ ce la pun la încercare atenția la detalii, spiritul de observație și viteza de reacție este deja un fenomen, mai ales în rândul internauților.
Am descoperit o provocare pe care o pot rezolva doar cei care vorbesc limba română. La prima vedere, ai crede că testul de inteligență din prima imagine din galeria foto de mai sus îți va arăta cât de bine știi să citești. Este adevărat, însă ceea ce reușește este să ne demonstreze modul fascinant în care funcționează creierul uman.
Cel mai probabil, ai reușit să citești textul – o adaptare după Psihologie distractivă, K Platonov -, chiar dacă literele cuvintelor sunt incomplete, lipsindu-le fie jumătatea inferioară, fie cea superioară.
Te-ar putea interesa și: Testul de inteligență al dimineții. Găsește lacătul desfăcut din imagine în doar 5 secunde. Doar 4% dintre internauți reușesc
În rândurile de mai jos, redăm textul, în variantă completă:
Un cititor cu experiență parcurge repede cu ochii un text tipărit – am putea oare fi îndreptățiți să conchidem că toate părțile literelor și cuvintelor au importanță egală, sau că unele părți ale literelor lasă în conștiința cititorului o urmă mai puternică față de altele? Fără îndoială, cei mai mulți dintre cititori vor înclina să afirme că toate elementele caracterelor percepute de ei au cam aceeași importanță.
Există însă un experiment – cel al cărui subiect sînteți chiar acum – care dovedește că lucrurile nu stau așa. De obicei, e nevoie de mai mult timp pentru a citi cuvinte dacă se vede numai partea de jos a literelor față de cazul cînd se văd numai jumătățile lor de sus. Jumătățile de sus ale literelor produc o impresie mai puternică, adică poartă în sine o semnificație mai mare decît jumătățile lor de jos.
Creierul uman reușește, în mod spectaculos, să reconstruiască foarte rapid literele, potrivit Cum scriem corect.
Te-ar putea interesa și: Cel mai rapid test de inteligenţă. Doar 20% dintre cei care încearcă răspund corect