Testul care îți arată cât de sănătoși sunt plămânii tăi. Ce e spirometria

de: Ana Chivu
20 10. 2020

Un test simplu de respirație îți arată cât de sănătoși sunt plămânii tăi. Acesta te ajută să depistezi singur și rapid problemele pulmonare. E indicat pentru cei care știu că au un istoric aparte sau sunt fumători înrăiți. Ce trebuie să faci?

Cum să depistezi problemele pulmonare? Un test simplu te ajută să faci asta

Poate nu mulți știu, însă există un test simplu și inofensiv pe care îl poți face pentru a depista singur problemele pulmonare. Dacă te gândești că ai un istoric medical ce poate indica diverse probleme și vrei să scapi rapid de semnele de întrebare, acesta te poate ajuta să te liniștești sau să iei decizia de a vizita medicul mai curând decât ai fi vrut. Acesta se numește spirometrie, nu doare, se face repede și nu are efecte secundare. Desigur, cel mai sigur e sfatul medicului în urma analizelor de specialitate.

Vârsta și greutatea sau aerul poluat sunt factori mărunți ai unei respirații necorespunzătoare. Vinovatul principal pentru gâfâială după efort este tutunul. Un alt motiv ar putea fi astmul, care afectează un număr cuprins între 800.000 și 1.000.000 de români, adică un procent de 6% din întreaga populație. Semnele care ar trebui să te îngrijoreze sunt tusea care se manifestă dimineața/care persistă săptămâni, respirația șuierătoare sau senzația de sufocare din timpul somnului ori semne de oboseală din nimic. Specialiștii indică faptul că spirometria este utilă.

“Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Această investigaţie este foarte utilă, dar presupune iradiere şi nu vedem decât modificări anatomice când sunt destul de importante. În schimb, spirometria este o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu”
Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog

Ttest simplu pentru a-ți descoperi problemele pulmonare

Cum se face testul?

Testul se face cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru care evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Aceasta este o procedură simplă, neinvazivă, rapidă și nedureroasă. Trebuie să lipești buzele în jurul unei piese bucale, să respiri relaxat câteva secunde, mai apoi să expiri puternic și rapid încât să-ți simți plămânii goliți de aer, după care respiră din nou relaxat. Îți poți cumpăra de la farmacii și este de uz pentru adulți și uz pediatric.

Cauze pentru tuse cronică

  • Utilizarea unor medicamente indicate in tratamentul hipertensiunii arteriale sau cardiopatiei ischemice, din clasa inhibitorilor enzimei de conversie. Tusea apare frecvent la o saptamana dupa administrarea acestor medicamente;
  • Bronsita cronica – reprezinta o boala in care caile aeriene sunt iritate si determina aparitia tusei, frecvent matinala si insotita de expectoratie. Majoritatea persoanelor care sufera de bronsita cronica sunt fumatori sau fosti fumatori;
  • Bronsita eozinofilica – se depisteaza frecvent la persoanele cu tuse cronica cu expectoratie si al caror examen de sputa deceleaza celule eozinofile crescute.