Testamentul spiritual al lui Victor Socaciu, dus mai departe de soția acestuia, Brândușa. „Vom păstra aprinsă candela iubirii timp de trei seri” EXCLUSIV
Testamentul spiritual al lui Victor Socaciu, dus mai departe de soția acestuia, Brândușa. „Vom păstra aprinsă candela iubirii timp de trei seri în prețuire și de ultim omagiu” EXCLUSIV.
Detalii despre testamentul spiritual al lui Victor Socaciu
Brândușa Socaciu, văduva îndrăgitului solist de muzică folk, Victor Socaciu a decis să ducă mai departe tradiția celui mai cunoscut festival de gen, a cărui existență e legată direct de viața fostului ei partener de viață.
„Așa cum viața merge înainte și festivalul < Om bun > va merge înainte pentru a purta spre nemurire un vis devenit realitate al celui care a fost Victor Socaciu, sufletul acestui festival.
Pe aceeași scenă unde a ținut să cânte anul trecut, când marile orașe erau închise, cu aceiași prieteni care au răspuns prezent și ieri, și azi, cu voi care iubiți muzica folk, vom păstra aprinsă candela iubirii timp de trei seri în prețuire și de ultim omagiu”, a declarat Brândușa Socaciu pentru playtech.ro.
Festivalul s-a lansat la București, dar COVID-ul l-a mutat la Breaza
Ea spune că într-un fel acest festival face parte din testamentul spiritual al soțului ei. Festivalul de folk „Om bun”, ajuns la cea de a 31-a ediție, va avea loc între 29 și 31 martie la Breaza, localitatea în care Socaciu și soția se stabiliseră în ultima perioadă de timp. Debutul festivalului de folk s-a produs însă în 1991, în București, din inițiativa lui Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Andrei Partoș și Vali Sterian.
„Pandemia din ultimii doi ani ne-a forțat să căutăm soluții pentru a ține festivalul. Și atunci, Victor a ales Breaza, fiindcă spre deosebire de București, nu exista același grad mare de infectare”, a povestit Brândușa Socaciu decizia de schimbare a locului de desfășurare a festivalului. Ea spune că Victor Socaciu s-a înțeles foarte bine cu autoritățile locale, fapt care i-a permis să meargă mai departe cu festivalul.
Vasile Șeicaru, singura absență notabilă
Singura absență notabilă din festival va fi cea a lui Vasile Șeicaru. „Nu a refuzat invitația noastră. Dimpotrivă, ne-a mulțumit foarte mult. Însă a decis ca pentru o vreme să nu mai participe la evenimente cu public”, a explicat aceeași Brândușa Socaciu decizia lui Vasile Șeicaru, un apropiat al fostului ei soț.
În cadrul festivalului ce va fi găzduit de Sala Primăriei din Breaza, va exista și un moment in memoriam Victor Socaciu, în cadrul căruia vor fi difuzate înregistrări cu îndrăgitul solist interpretând melodiile sale preferate.
Detalii
În prima seară vor urca pe scenă, Mircea Vintilă, Emeric Imre, Cristian Buică, ECOUL, Magda Puskas, Sorina Bloj şi David Gabriel, Vali Petcu. Vor urma, pe 30 martie, recitaluri semnate de Ada Milea, Andrei Păunescu, „Puiu” Ivanitchi, Florin Săsărman şi Vali Şerban.
În ultima zi de festival vor concerta Ducu Bertzi, George Nicolescu, Marius Baţu, Cătălin Stepa şi Vlad Gălăţianu. Va exista și un invitat special, în persoana actorului Dan Puric.
Victor Socaciu a murit la 28 decembrie 2021, din cauza unei infecții nosocomiale spitalicești. El fusese internat din cauza unei complicații pulmonare, datorate infecțării cu COVID-19. Victor Socaciu avea 68 de ani.
„A fost bine, a fost la spital pentru o intervenție minoră. Acolo a contractat o infecție nosocomială și cauza decesului a fost șoc septic”, a declarat Brândușa Simion, soția lui Victor Socaciu.
„A ajuns la spital pe 19 noiembrie. Avea ceva post-Covid , acumula pleurezie, lichid la plămâni, și am fost trei zile să facă un drenaj. Asta a fost intervenția pentru care am fost.
Și de acolo, au apărut complicații. A avut multe momente în care și-a revenit și îmi spunea că vrea să ajungă la Bistrița pe 3 decembrie, că îl așteaptă acolo oameni”, a povestit imediat după deces Brândușa Socaciu.