Teroare la Spitalul din Suceava? Zeci de pacienți covid-19 ar fi murit din cauza conducerii
Spitalul Județean din Suceava a devenit, la începutul pandemiei, cel mai mare focar de coronavirus. Ancheta desfășurată a scos la iveală nereguli grave ce nu pot fi iertate. Din cauza nerespectării măsurilor de protecție de către fosta conducere, 28 de pacienți au murit.
Acuzații grave la Spitalul Județean din Suceava
Potrivit anchetatorilor ce s-au ocupat de caz, pacienții au murit din cauza faptul că vechea conducere nu ar fi respectat măsurile impuse necesare la nivel central împotriva pandemiei. La începutul pandemiei, în primăvara anului trecut, Suceava a fost în zona roșie a României. A devenit principalul focar din țară. În perioada martie-aprilie, nu s-au luat suficiente măsuri de siguranță. Astfel, virusul s-a răspândit în spital, și, ulterior în marea majoritate a județului. Din această cauză, 28 de pacienți au murit, arată anchetatorii.
De vină ar fi fost cei de la conducerea unității medicale formată din directorul de îngrijiri medicale, manager și directorul medical. Întregul oraș a intrat în carantină pentru o perioadă de timp din cauza numărului ridicat de infectări. Ancheta este încă în desfășurare. Mai multe persoane, inclusiv șeful de atunci al spitalului sunt cercetate. Cei ce nu au respectat normele impuse de lege în acea perioadă, riscă să fie trimiși în judecată.
Primele semne de COVID-19 în Suceava
Prima suspiciune de infectare cu noul virus a fost pe data de 7 februarie. Atunci, o profesoară s-a întors din China pe 1 februarie. A fost testată la Iași într-un laborator de specialitate ce a infirmat infectarea. Primul caz confirmat de coronavirus în Suceava a fost pe data de 3 martie 2020. Un bărbat din Mălini a revenit din Italia, împreună cu noul virus. În acel moment, Italia avea 2.000 de cazuri și 52 de decese. Cu toate acestea, autoritățile administrative și medicale din România declarau că nu sunt motive de teamă. Principala preocupare erau alegerile anticipate.
Pe data de 21 martie, cazurile de COVID-19 din județul Suceava au ajuns la 19. Două zile mai târziu, 52 de cadre medicale au fost confirmate cu noul virus, iar un bărbat și o femeie, internați pe 21 martie, au murit. Până la sfârșitul zile de 23 martie, numărul angajaților ce prezentau simptome, erau de 89 de persoane. Asta înseamnă 5,9% din totalul de angajați, 1500. În Suceava, conform DSP, în perioada 1 februarie – 23 martie 2020, au fost efectuate aproximativ 600 de teste. De asemenea, DSP a precizat că în luna februarie s-au efectuat doar 5 teste.
Pe 24 martie 2020, o echipă a Ministerului Sănătății au mers la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde au decis ca spitalul să fie închis timp de 48 de ore. În tot acest timp, unitatea a fost dezinfectată și a fost transformată în spital COVID. Din cei 233 de medici ai unității sanitare, 34 erau infectați și au fost transportați la Boli Infecțioase. De asemenea, erau internați și 49 de asistenți medicali și infirmieri.