România e de un an sub asediul crizei sanitare. Cum s-a schimbat viața tuturor în timpul acesta? Anul 2021 a venit cu speranța că lucrurile sunt pe cale să se schimbe în viitorul apropiat – vaccinul anti COVID-19.
Azi, 26 februarie, România împlinește un an de când a înregistrat primul caz de COVID-19. Țara noastră a trecut prin multe de atunci și a depășit în total pragul de 20.000 de decese. Autoritățile au anunțat în urmă cu un an chiar în această zi că un tânăr în vârstă de 26 de ani din Gorj este pacientul cu numărul 1 din țară.
Băiatul era asimptomatic. Din momentul acela, viața tuturor a luat-o a goană. Mulți dintre români au o stare financiară precară, alții și-au pierdut job-urile și abia se mai pot întreține, artiștii nu mai au parte de concerte/evenimente tot de atâta timp, petrecerile cu fast nu sunt în conformitate cu legea, numeroase afaceri au dat faliment, iar regulile de purtare a măștii de protecție și de distanțare sunt deja literă de lege în rândul cetățenilor.
Din păcate, ne aflăm din nou într-un punct sensibil – al treilea val de infectări, prevăd specialiștii. În acelaș timp o speranță vine din rândul celor care continuă să se vaccineze.
Secțiile ATI sunt arhipline, iar în prezent sunt internați aproximativ 1.000 de pancienți în cele aproape 1.500 de paturi de la Terapie Intensivă disponibile. La un an de la debutul pandemiei medicii avertizează că valul al treilea al crizei sanitare riscă să bage sistemul sanitar în colaps.
Un an de pandemie în România
26 februarie 2020
• primul caz de infectare cu virusul Sars CoV-2 confirmat
26 februarie 2021
• total cazuri: 791.971
• decese: 20.167
• vindecaţi: 733.616
• teste prelucrate: 5.959.349 (RT-PCR) și 279.446 (teste rapide antigenice) (Sursa: Grupul de Comunicare Strategică)
„În luna martie vom reveni pe panta rapid ascendentă, cu dublări de cazuri la două săptămâni sau mai repede. În luna aprilie, poate chiar mai repede, vom avea vârful valului 3, la un nivel peste cel din noiembrie (în funcţie de numărul de teste). Este extrem de puţin probabil să ne ocolească valul 3”, a anunţat medicul timişorean Octavian Jurma.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului. Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”
edros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.