Teodorovici face valuri cu noul președinte ANAF: Cât de specială este Mihaela Triculescu
După aproximativ 24 de ore în care Teodorovici și-a arătat dezvamăgirea față de activitatea ANAF pe ultimul an, ne bucurăm de un nou val de schimbări în fruntea cele mai importante agenții fiscale din stat.
Ca schimbarea să intre în vigoare, Viorica Dăncilă a fost nevoită joi – 3 decembrie, să decidă ce se întâmplă în fruntea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Din poziția respectivă, l-a dat jos pe președintele ei – Ionuș Mișa și a confirmat că a luat în calcul mai multe propuneri ale Ministrului Finanțelor Publice înainte să o numească pe Mihaela Triculescu la conducerea ANAF.
„Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experienţă. În ultimii trei ani a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii. Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice”, se arată în comunicat.
Mihaela Triculescu și-a început cariera la firma de salubritate a comunei Cârcea din județul Dolj. Era contabilă. De acolo, a ajuns director adjunct la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților a județului Dolj. Apoi, și-a deschis un cabinet individual de insolvență. Fără nici o legătură cu Fiscul, ministrul Finanțelor a propus ca această să ocupe funcția de șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, conform Newsweek.
În ceea ce privește abilitatea de comunicare a noii șefe ANAF, tânăra a susținut mai multe examene în perioada 2014 – 2016 pentru a ocupa diverse posturi în stucturile ANAF. De fiecare dată a picat examenul oral, după niște note la examenul scris care nu sunt subiect de mândrie. În 2014 a picat examenul oral pentru inspector principal în cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În același an, a picat un oral la admiterea pentru postul de inspector antifraudă la Serviciul de control antifraudă din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Târgu Jiu.
În 2015, lipsa abilităților de comunicare au costat-o un post în Direcția Control cu risc fiscal și intervenție rapidă din structura centrală a Direcției Generale Antifraudă Fiscală. Câteva luni mai târziu, a picat din nou la oral în cadrul concursului pentru același post. În 2016, a picat cu brio examenul oral după ce a participat la examenul pentru un post de inspector superior în cadrul Direcției de Combatere a Fraudelor, din aparatul central al Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
Decizia de numire a noului conducător al administrației fiscale va intra în vigoare în momentului publicării în Monitorul Oficial. În orice caz, tensiunile pe marginea acestui subiect au fost alimentate de atitudinea agresivă din presă a lui Teodorovici din ultimele zile.
„Anul 2019 este foarte important, iar ANAF trebuie să-și schimbe radical comportamentul în economie. Vorbim de o reformă a ANAF, de informatizarea instituției și ne propunem ca 2019 să fie anul în care aceste lucruri să se și întâmple!” Joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă demiterea preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, motivând că această instituţie „trebuie să-şi schimbe radical comportamentul în economie”.
În realitate, mare problemă pe care Teodorovici a avut-o cu Mișa a plecat tot de la bani. În mai multe rânduri, ministrul i-a reproșat șefului ANAF ineficiența când vine vorba de gradul de colectare al TVA sau de recuperare diverselor prejudicii provocate de companii.