Tensiuni la granița cu România. NATO trimite acuze către Rusia de implicare în Moldova

de: Alex Cazacu
02 12. 2020

Organizația Tratatului Nord Atlantic acuză Rusia că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, care a ținut marți o conferință de presă, NATO susține cu fermitate integritatea teritorială și independența Moldovei.

NATO trimite acuze către Rusia de implicare în Moldova

Poziția NATO vine doar la câteva zile de la atacurile Moscovei împotriva președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. Aceasta a afirmat că Rusia trebuie să își retragă Grupul Operativ de Trupe Ruse din zona Transnistria.

”Aș dori să îl felicit pe noul președinte. Moldova este o țară parteneră a NATO. Aștept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat pentru că, apreciem, ca partener al Alianței, cooperarea cu Moldova ca partener al Alianței noastre”, a spus Jens Stoltenberg.

Oficialul de la Bruxelles este de părere că staționarea trupelor rusești în zona Transnistria arată faptul că regimul Putin încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.

”Vedem cum Rusia a desfășurat trupe cu încălcarea dorințelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră apropiată, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe rusești în regiuni din Georgia și, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria.

Și aceasta este o încălcare a integrității teritoriale a Moldovei și este încă un exemplu al modului în care Rusia nu prea respectă dreptul internațional și integritatea teritorială a țărilor, inclusiv a Moldovei”, a completat secretarul general al NATO, potrivit Agerpres.

Republica Moldova cere retragerea trupelor rusești din Transnistria

Maia Sandu a declarat că nu există un acord semnat de Moldova prin care să fie permisă staționarea GOTR, creată pe rămășițele fostei Armatei a 14-a a URSS  în regiunea transnistreană, precum și a muniției militare.

Pe de altă parte, oficialii ruși au afirmat că retragerea ”trupelor ruse de menținere a păcii” va duce la o ”destabilizare” în regiune.  Potrivit presei moldovene, atacurilor Moscovei li s-a asociat și președintele prorus în exercițiu din Republica Moldova, Igor Dodon, care a amenințat că va scoate oamenii în stradă pentru a apăra ”pacea în Transnistria”.

Reacția Moscovei, ”disproporționată”

Potrivit Deschide.md, mai mulți analiști de la Chișinău au calificat reacția Kremlinului la declarațiile președintelui ales Maia Sandu cu privire la Transnistria drept „disproporționată”, ceea ce demonstrează – în opinia lor – că Moscova a fost „deranjată” de faptul că a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova.

”Această reacție disproporționată a Moscovei o putem interpreta că Moscova a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova. Igor Dodon trebuia să fie un fel de paravan al intereselor rusești în soluţionarea acestui conflict. Nu exclud că în continuare oficialii ruși vor spune că poziția Maiei Sandu este de fapt viziunea Occidentului, în special a SUA”, spune analistul Ion Tăbârţă.