Ciclonul Boris aduce schimbări drastice din punct de vedere meteorologic. După dezastrul provocat de ploile din ultimele zile, temperaturile scad brusc în majoritatea zonelor țării. Valorile termice vor fi mai mici decât cele normale pentru această perioadă a anului, iar în unele zone ale țării vor cădea primii fulgi de zăpadă din acest sezon.
După o vară cu episoade de caniculă extremă, avem de-a face cu o toamnă capricioasă. Ciclonul Boris a provocat inundații în județele Galați și Vaslui și patru persoane și-au pierdut viața din cauza viiturii. Vremea rămâne capricioasă și în zilele următoare, iar temperaturile care se vor înregistra vor fi mai mici decât cele normale pentru această perioadă. Excepție fac estul și sud-estul țării, unde temperaturile vor fi apropiate de cele normale.
În cea mai mare parte a țării, cerul va fi acoperit de nori, iar aversele își vor face simțită prezența în Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana și local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Cantitățile de apă vor fi de 15-20 de litri pe metrul pătrat, dar pot ajunge și la 30-50 de litri în unele zone.
Meteorologii anunță că în zonele montane, la altitudini de peste 2000 de metri se pot înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În Banat și Crișana se vor înregistra și temperaturi de 10 grade Celsius, în timp ce în restul țării maximele vor fi cuprinse între 13 și 25 de grade. Minimele înregistrate pe timpul nopții vor fi cuprinse între 5 și 16 grade.
Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat când vom scăpa de ploi și la ce să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic în a doua jumătate a lunii septembrie.
”Este o situație care pentru această săptămână era anticipată și prin estimările privind a doua jumătate a lunii septembrie, care viza partea de est și de sud-est a țării de cantități importante de precipitații în acest interval. Dar trebuie să vorbim și despre răcirea semnificativă din punctul de vedere al regimului de temperaturi pentru că deja se resimt în toată țara valori scăzute, fie că vorbim de maxime, fie că vorbim de minime, în următoarele zile, astăzi, mâine și chiar la debutul săptămânii viitoare – luni – valori de cel mult 12-14 grade în regiunile intracarpatice și în vestul țării, exceptând zona Dobrogei, până la cel mult 17-18 grade, în zona Dobrogei posibil 24 de grade.
De abia de miercuri temperaturile vor fi în creștere cu valori în sud, vest și est de 25-26 de grade. Până marți însă trebuie să monitorizăm atent ceea ce înseamnă posibilitatea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, mai ales în estul țării, să fie atent monitorizate și să încercăm să diminuăm impactul acestora”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.