Televizoarele interzise de la 1 martie. Nu mai poţi cumpăra aşa ceva, ordinul vine de la UE
În secolul XXI nu ne mai putem concepe viața fără a avea un televizor smart în casă. Fie că îl folosim pentru a ne uita la serialele și filmele difuzate de giganții de streaming, fie că ne uităm doar la știri, televizorul a devenit o parte importantă a vieții noastre de zi cu zi. Dar acest lucru e pe cale să se schimbe, și vorbim de televizoarele interzise de la 1 martie, ca urmare a unei noi directive venite de la Uniunea Europeană, care spune că nu mai poţi cumpăra aşa ceva. Hai să vedem de ce și care sunt televizoarele interzise de la 1 martie.
Cum a devenit televizorul cel mai bun prieten al omului
Încă de la prima sa apariție, televizorul a fost o adevărată fascinație pentru mulți. Primele echipamente, în alb și negru, aveau să ducă la un fenomen cu o creștere exponențială și cu efecte puțin anticipate de inventator.
Odată cu apariția micuței cutii cu minuni cinematografia mondială avea să treacă printr-un declin major, comparabil cu ceea ce se întâmpla la finalul anilor 20 cu cinematografia mută, odată cu apariția sunetului și a imaginilor color.
Mai-marii studiourilor de la Hollywood, recunsocând potențialul financiar al acestei cutii, au reinventat o industrie care avea să aducă milioane de dolari, dar a trebuit să treacă ceva timp până la asta. Pe de altă parte, ca și fenomen social, a dus la un alt aspect despre care se vorbește și astăzi, mai ales în cazul celor mici, și anume faptul că un copil singuratic ar putea inventa un prieten imaginar.
De cealaltă parte, pentru adulți, izbăvirea de singurătate vine dintr-o sursă mai puțin creativă, și anume televizorul, iar noi studii au descoperit că oamenii își satisfac dorința de prietenie formând relații cu oamenii de la televizor.
Într-un nou articol din Journal of Experimental Social Psychology, Jaye Derrick și Shira Gabriel de la Universitatea din Buffalo și Kurt Hugenberg de la Universitatea din Miami examinează „Ipoteza surogatului social”, ca fenomen generat de televizor și televizune, care presupune că oamenii își folosesc televizoarele ca substitut al interacțiunii umane. Ceea ce au descoperit ei a fost că oamenii devin mai implicați emoțional în vizionarea programelor de la televizor atunci când simt nevoia de a aparține unui grup social.
Odată cu evoluția tehnologiei, inclusiv televizorul a evoluat, iar astăzi asistăm la un boom în ceea ce privesc noile echipamente, denumite astăzi smart, și despre care în anii 30 cei care aveau un televizor în casă puteau spune că este doar de domeniul fantasticului.
Valoarea de piață a industriei de televizoare smart în 2022
Dimensiunea pieței globale a televizoarelor inteligente a fost evaluată la 197,82 miliarde de dolari în 2022 și se anticipează că se va extinde cu o rată de creștere anuală de 11,4% din 2023 până în 2030. Popularitatea crescută a conținutului pe serviciile Over-The-Top (OTT) a permis televizoarelor inteligente să câștige teren.
Dacă în trecut vorbeam doar de televizoarele Full HD, azi vorbim de tehnologii care au dus lucrurile la alt nivel. Cu toate astea, în 2022, segmentul de rezoluție full HD TV a reprezentat o cotă semnificativă a veniturilor, datorită calității imaginii de înaltă definiție și a unei mari varietăți de conținut care o susține.
Televizorul Full HD oferă o rezoluție de 1920 x 1080 de pixeli, care a fost punctul de referință al industriei timp de mulți ani. Această rezoluție este predominantă deoarece o cantitate mare de conținut susține rezoluția. Streamingul de conținut și sporturile în direct la această rezoluție nu consumă o lățime de bandă mare de internet, oferind în același timp o experiență de vizionare imersivă și de bună calitate.
Cu toate acestea, se așteaptă ca segmentul de rezoluție 8K să înregistreze cea mai rapidă rată de creștere, de peste 18,00% în perioada de prognoză, datorită cererii de calitate a imaginii de rezoluție foarte înaltă. Televizoarele 8K oferă o rezoluție detaliată a imaginii și suportă peste 33 de milioane de pixeli.
Rezoluția are o bibliotecă de conținut în continuă creștere, pe măsură ce devine mai regulată în industrie. Segmentul este așteptat să crească puternic pe măsură ce producătorii oferă caracteristici suplimentare, cum ar fi sunetul Dolby Atmos, High-Dynamic Range (HDR) și altele.
Vezi și: Cum arată și cât costă televizorul care are cel mai mic consum de energie electrică
Care sunt televizoarele interzise de la 1 martie de UE
Cu toate aceste dezvoltări tehnologice și costuri pe măsură, datele arată că din ce în ce mai multă lume are în casă, cel puțin, un televizor smart Full HD, sau chiar 4K sau 8K, deși acestea din urmă sunt cu prețuri prohibitive încă.
Dar, iată că o nou directivă UE anunță care sunt televizoarele interzise de la 1 martie, existând și un argument referitoare la această decizie. Dar, înainte de a vă gândi că există vreo problemă cu aceste televizoare, nu, nu există niciuna.
Începând cu martie 2023, mai multe televizoare de top ar putea fi interzise în Uniunea Europeană, printre care se numără modele de la mai multe mărci mari, printre care Sony, Samsung, TCL, LG și altele. Motivul este reprezentat de noile ratinguri energetice care vor intra în vigoare începând cu martie 2023 în țările Uniunii Europene.
În martie 2021, UE și-a actualizat eticheta energetică, ceea ce a dus la trecerea mai multor modele la cel mai mic rating energetic (G). Începând cu martie 2023, vor intra în vigoare reguli mai stricte, iar aceste cerințe au fost impuse pentru televizoarele 4K și pentru televizoarele din gama inferioară care au fost vândute în Europa în 2021, iar acum, UE vrea ca și televizoarele de vârf să le urmeze.
Cerințele UE în materie de energie pentru televizoarele interzise
În prezent, televizoarele OLED au voie să consume ceva mai multă energie decât televizoarele LCD (LED, QLED, miniLED etc.), în timp ce televizoarele microLED și toate tipurile de televizoare 8K sunt scutite de obligația de a respecta limita maximă de energie. Începând cu 1 martie 2023, aceste scutiri vor fi eliminate. „EEI a unui ecran electronic nu trebuie să depășească EEI maxim (EEImax) în conformitate cu limitele din tabelul 1”, precizează UE.
Potrivit unui raport din FlatpanelsHD, UE dorește ca televizoarele 8K de 75 de inci să consume 141 de wați sau mai puțin pe oră pentru a îndeplini cerința de 0,9 EEI. Se pare că televizoarele Samsung de 75 de inchi 8K din acest an consumă cel puțin 303 wați pe oră, în timp ce modelele similare de la LG consumă 219 wați, iar televizoarele de la TCL consumă 356 wați. Consumul de energie al televizoarelor microLED va fi probabil mult mai mare decât cel al modelelor 8K, se mai arată în noua directivă europeană.
Televizoarele interzise high-end și companiile care vor fi afectate
Europa este o piață uriașă pentru televizoarele high-end. Livrările estimate de televizoare 8K în 2022 sunt de 400.000 de unități, iar 30% din acest număr se preconizează că vor proveni din Europa, susține raportul. UE încă nu a transformat-o în lege și ar putea să revizuiască și să revizuiască cerințele energetice în 2023.
Asociația 8K a declarat că „limitele de consum de energie pentru televizoarele 8K (și ecranele bazate pe microLED) sunt stabilite atât de jos încât, în esență, niciunul dintre aceste dispozitive nu va trece”, adaugă raportul, iar conform raportului, reprezentanții Samsung consideră că firma poate face ca televizoarele 8K să respecte noul regulament, conform celor de la Digitaltrends.