Un grup de cercetători chinezi au reușit, pentru prima oară, să teleporteze un obiect în spațiu. Tehnologia este încă la început, dar acesta este un precedent memorabil.
Cei mai mulți dintre noi asociază teleportarea cu filmele SF, o particularitate tehnică pe care nu te aștepți să o vezi decât în Star Trek. Se pare însă că această idee revoluționară s-a putea să-și găsească utilitatea în viața de zi cu zi. Prima teleportare cu succes a unui obiect în spațiu a fost detaliată în urmă cu ceva timp de către cei de la Time.
Un grup de cercetători din China a trimis nu foton către un satelit care orbitează în jurul pămăntului la o distanță de aproximativ 500 de kilometri. Fotonul a fost teleportat pe satelit printr-un proces intitulat quantum entanglement (legătură cuantică), conform publicației MIT Technology Review.
Experimentele în materie de teleportare sunt departe de a fi o idee nouă, dar este prima oară când teste pe o distanță atât de mare au fost încununate de succes. Toate detaliile proiectului care a durat pe parcursul unei luni întregi sunt detaliate aici.
În total, au fost aruncați în spațiu câteva milioane de fotoni de la o stație de cercetare din Tibet către satelitul din orbita joasă a pământului. Din acel număt de tentative, aproximativ 900 au fost încununate de succes și certificate ca dovezi clare de teleportare.
”Acest proiect stabilește prima legătură de upload de la Pământ la satelit pentru teleportare cuantică de succes pe distanțe ultra-lungi, un pas esențial în față pentru un internet cuantic la scară la mondială.”, au declarat reprezentanții echipei de cercetători din spatele acestui proiect.
Teleportarea cuantică printr-un proces de quantum entanglement poate fi explicat, confirm publicației MIT ca fiind un fenomen ciudat. Acesta se produce când două obiecte cuantice, precum doi fotoni, se formează în același moment, în timp și spațiu, împărtășind aceeași existență. Cu alte cuvinte, sunt definiți de aceeași lungime de undă.