Telekom vine cu vestea care supără românii: atenție la factură

Telekom vine cu vestea care supără românii: atenție la factură
Telekom / Facebook

Telekom a decis să facă pasul riscant: prețurile vor fi mărite. Asta la câteva săptămâni după ce a anunțat o ofertă nouă pentru abonare.

Telekom a anunțat pe 6 martie că mărește prețurile. E al doilea operator, după Digi, care a făcut acest pas – nu a fost comunicat oficial, dar e posibil ca acesta să fie un efect al OUG 114 cu „taxa pe lăcomie”. Oficial, Telekom susține că mărește prețurile ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații.

Vor fi majorate toate prețurile abonamentelor din portofoliul fix şi mobil, pentru clienţii rezidenţiali şi de business. Noile tarife vor fi aplicate din 15 aprilie 2019.

Astfel, prețul Telekom pentru fiecare serviciu fix (voce fixă, internet, TV) și pentru fiecare abonament mobil, pentru clienții rezidențiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ doi lei. Această majorare nu se aplică opțiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe.

Clienții business vor primi o notificare scrisă în care sunt anunțați, de asemenea, de schimbări aferente contractelor.

Telekom este al doilea operator din România care a anunțat o majorare a prețurilor, după grupul Digi | RCS-RDS.

Încă din decembrie, ANCOM, condus de fostul premier Sorin Grindeanu, a avertizat Ministerul de Finanțe că aplicarea unui tarif de monitorizare la un nivel fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom încalcă legislația UE. În ciuda observațiilor ANCOM, care a propus ca acest tarif „să se determine anual, fără a depăși 3%”, în OUG 114 privind „taxa pe lăcomie”, publicată în 29 decembrie în Monitorul Oficial, Guvernul a păstrat acest tarif fix la 3%.

În ianuarie, toți operatorii telecom din România au criticat OUG 114. Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii cinci contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării, se arăta în comunicatul semnat la comun de grupul Digi | RCS-RDS, Orange, Vodafone, Telekom, UPC România și alte 65 de companii.