Telegrama desecretizată pentru Nicolae Ceaușescu de la Regina Marii Britanii. Ce e scris în ea
Suntem în anul cu numărul 140 de când București și Londra au oficializat legăturile diplomatice. În prezent, se pune în practică Brexit, dar britanicii vor să ne cunoaștem istoria comună.
Telegrama desecretizată pentru Nicolae Ceaușescu de la Regina Marii Britanii
„Cred că este important să înţelegem puţin istoria României şi legăturile care existau între diferite ţări. Românii trebuie să ştie că ţara lor a fost întotdeauna foarte importantă”,a spus ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, într-un interviu pentru Digi24, la emisiunea ”Pașaport diplomatic”. ”Cred că este foarte important să înţelegem puţin despre istoria României şi despre legăturile care existau între diferite ţări. Mai ales că acum sunteţi a şasea ţară ca mărime din UE şi cu o populaţie a românilor din lume de, nu ştiu, 25-30 de milioane, numărul nu este cunoscut. Deci, românii trebuie să ştie că este o ţară care a fost întotdeauna foarte importantă”, a spus Andrew Noble.
Marea Britanie, interesată de România comunistă
Există într-o carte publicată chiar de Ambasada britanică de la București o telegramă pe care Regina Elisabeta a adresat-o regimului comunist la vremea respectivă, și anume, o invitație pentru Nicolae Ceaușescu să o viziteze la Londra, vizită care s-a întâmplat în 1978. Mai mult decât atât, din documente, a reieșit faptul că a existat un interes foarte mare pentru Politehnica din București, dar și pentru schimburile comerciale. Andrew Noble a povestit de ce a fost interesată Marea Britanie de relații cu o țară din blocul comunist și cu un dictator precum Nicolae Ceaușescu.
”Cred că o înţelegere a istoriei României este foarte importantă, mai ales în această perioadă. Am impresia că în şcoli, dar şi în rândul populaţiei este o tendinţă să se spună că tot ce s-a întâmplat înainte de 1989 nu ne mai interesează şi nici nu era interesant pentru toată lumea.
Dar vom sărbători în acest an o altă aniversare care aduce puţină lumină în această chestiune şi anume Biserica anglicană din Bucureşti, care a fost singura biserică în sine din ţările Tratatului de la Varşovia – prima slujbă a avut loc în 1920, deci este centenarul acestei biserici în acest an. A fost un preot permanent în această Biserică, din anul 1965. Înseamnă că sosirea lui Ceauşescu la putere a făcut posibile nişte lucruri care nu erau posibile înainte.
Reacția lui Nicolae Ceaușescu față de Revoluția din Praga
Şi reacţia lui Ceauşescu faţă de Revoluţia din Praga, din 1968, a fost înţeleasă de toată lumea, nu numai din Europa, dar în toată lumea liberală şi liberă ca un pas foarte important pentru democraţie. Şi ceea ce a făcut Ceauşescu în anii 60 şi mai ales după Praga şi după invazia Uniunii Sovietice a Afganistanului, în 1979, a dovedit o oarecare independenţă faţă de politica URSS.
Sigur că ceea ce s-a întâmplat în interiorul ţării nu avea nicio legătură cu politica externă şi nu vreau să fiu cineva care sprijină rolul lui Ceauşescu, dar în ceea ce priveşte politica externă, geopolitica Europei, părea că Ceauşescu era cineva care ar putea juca un rol care să minimalizeze pericolele din Europa, pentru că atunci eram aproape într-o stare de război.
Şi copiii, copiii mei, copiii noştri, nu cunosc care a fost într-adevăr situaţia şi de ce Ceauşescu a fost invitat la Londra şi nu numai la Londra, dar peste tot şi chiar când am fost eu aici, în anii 80, a primit oaspeţi din toate ţările lumii, care nu erau în niciun fel de acord cu politica internă, dar aveau o perspectivă mai mare.
Dar am o mică bucurie, că în decembrie 1989, eu am fost oficialul din Londra care a primit responsabilitatea să retragă Ordinul pe care i-l dăduse Regina lui Ceauşescu”, a spus Andrew Noble, potrivit sursei citate.