13 feb. 2023 | 10:19

Telefonul vechi care se vinde cu sute de lei pe internet. Sigur mai găseşti aşa ceva prin casă

Diverse
Telefonul vechi care se vinde cu sute de lei pe internet. Sigur mai găseşti aşa ceva prin casă
De la telefonul cu disc la smart-urile de azi

În secolul al XXI-lea, mulți colecționari entuziaști ai telefoanelor de epocă se minunează că, aproape 80 de ani mai târziu, chiar și primele telefoane cu disc rotativ pot comunica în continuare cu rețelele telefonice moderne. De la telefoanele clasice, cu disc și până la cele de azi, au trecut două secole, iar mulți dintre colecționari s-au decis să-și încerce norocul, scoțându-le la vânzare. Așa că, azi vorbim de telefonul vechi care se vinde cu sute de lei pe internet.

De la telefonul cu disc la smart-urile de azi

Telefoanele cu cadran rotativ (disc) au fost introduse pe piața americană în 1919, dar nu au fost utilizate pe scară largă până la mijlocul anilor 1950. Până atunci, oamenii se bazau pe cabine telefonice cu manivele magnetice sau întrerupătoare cu baterii.

Telefoanele trimiteau un semnal electric către un operator, care intra pe linie și întreba: „Numărul, vă rog?”. Dar, conform unei tradiții bine cunoscute printre colecționari, brevetul pentru primul comutator automat folosit de telefoanele rotative a fost eliberat în 1891 lui Almon B. Strowger, un antreprenor de pompe funebre din Kansas City, Mo., care dorea un dispozitiv care să poată face conexiuni directe cu birourile de comutare telefonică.

El era convins că operatorii de la centrala telefonică acceptau mită pentru a direcționa apelurile pentru antreprenorii de pompe funebre către concurenții săi, așa că dorea o modalitate prin care apelurile să îi ocolească pe operatori. Ulterior, Strowger a devenit unul dintre fondatorii Automatic Electric Company din Chicago, unul dintre primii producători de telefoane rotative.

Chiar dacă telefoanele rotative funcționează cu majoritatea rețelelor de telefonie, majoritatea oamenilor care le folosesc trebuie să păstreze un telefon cu tonuri tactile pentru a naviga prin marea de înregistrări automate folosite acum de multe întreprinderi.

În 1965, a fost introdus primul telefon fără fir, cunoscut sub numele de Trimline. Acesta a fost conceput ca un mic set telefonic combinat cu un mic cadran rotativ pentru a economisi spațiu. Un dezavantaj major al acestui dispozitiv era faptul că se întâmpla să interfereze cu semnalele radio ale avioanelor din apropiere; cu toate acestea, în 1968, telefoanele fără fir îmbunătățite nu mai aveau acest detaliu negativ. Trimline este invenția care a introdus în societate conceptul de portabilitate a telefonului. Fără el, este foarte probabil că nu ar fi existat telefoane mobile.

Care este telefonul vechi care se vinde cu sute de lei pe internet

Și în România apăreau acest tip de telefoane cu disc, iar ulterior gama s-a dezvoltat, apărând și celebrele telefoane cu butoane și cele de tip centrală. Unii dintre noi ne aducem bine aminte de aceste telefoane cu cisc și acele voci ale unor centraliste care ne întrebau unde vrem să sunăm, iar costurile nu erau deloc de neglijat. Dar, așa cume xistă colecționari de monede și bancnote, așa există colecționari amatori de astfel de relicve ale trecutului, care s-au decis să-și încerce norocul și să le scoată la vânzare.

Printre aceștia un utilziator de OlX care a scos la vânzare telefonul vechi care se vinde cu sute de lei pe internet. Așa cum ne este prezentat în descriere, utilizatorul s-a decis să vândă telefoane vechi, de culoare roșie, majoritatea din perioada comunistă, iar preșul este de 220 lei bucata. Printre aceste telefoane utilizatorul mai propune și un telefon de top centrală, care se folosea în birourile de secretariat, pentru care acesta cere 250 lei.

Dacă ești colecționar, s-arputea să fie un chilipir, dar dacă ai un astfel de telefon pe acasă, și te decizi să-l vinzi, s-ar putea să faci bani frumoși, cine știe? Poți doar încerca, nu ai nimic de pierdut.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro