Starea de alertă vine cu noi facilități pentru angajații care se vor reîntoarce la job. La inițiativa deputatului USR, Claudiu Năsui, statul ar putea elimina temporat taxele pe muncă. Mai multe detalii, în cele ce urmează.
Potrivit anunțului făcut de premierul Ludovic Orban, angajații care se vor întoarce la serviciu ar putea beneficia de noi avantaje, ce echivalează cu eliminarea temporară a taxei pe muncă, la inițiativa lui Claudiu Năsui, deputat USR.
„Guvernul Orban are o idee bună şi trebuie susţinut să o implementeze. Ieri domnul Orban a declarat că statul va da între 35% şi 41,5% din salariul brut pentru fiecare angajat care se întoarce la muncă. Foarte bine.
De ce 41.5%? Pentru că fix atât sunt taxele pe muncă în România. 35% sunt contribuţiile care constituie cea mai mare parte din povara fiscală pe muncă. Deci chiar dacă nu o spune direct, domnul Orban se referă la impozitarea muncii. În alte cuvinte, statul ar urma, măcar temporar, să elimine taxarea muncii“, motivează economistul USR.
Există și o parte proastă însă, și anume că măsura nu s-ar aplica pentru toți angajații.
„Nu e clar cui exact i s-ar aplica şi cum poate fi făcută să nu fie nici discriminatorie şi nici să nu inducă stimulente perverse. De exemplu dacă s-ar aplica doar angajaţilor de la o dată în sus, oamenii ar putea să-şi dea demisia ca să se re-angajeze la loc şi să beneficieze de facilitatea fiscală“, a declarat Claudiu Năsui.
La finalul lui 2019, alianța condusă de Dacian Cioloș și Dan Barna a inițiat un proiect de lege prin care salariul minim pe economie să fie exceptat de la plata taxelor, făcând o paralelă între situația din țara noastră și taxele percepute pe salariu în alte state europene.