Taxă pod Fetești 2022. Unde se plătește și ce amendă riști dacă uiți să o achiți

de: Ionuț Vieru
12 07. 2022

Taxă pod Fetești 2022. Află care este taxa de pod de la Fetești, unde se plătește și care este prețul pentru cei care merg cu mașina spre litoral. Cei care refuză să plătească taxa, vor primi o amendă usturătoare. Iată tot ce trebuie să știi despre preț și modalități de plată.

Taxă pod Fetești 2022. Care este prețul?

Înainte de a ajung la malul Mării Negre, toți turiștii trebuie să treacă podul peste Dunăre la Cernavodă. Pentru a face acest lucru, vor fi nevoiți să plătească taxa de pod dus-întors. Trecerea este taxată de către CNAIR, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Un lucru foarte important pe care trebui să-l aveți în vedere este faptul că valoarea taxei diferă în funcție de ce autovehicul conduceți. De asemenea, suma se schimbă și în funcție de numărul de treceri, care poate varia între 1, 2 și poate ajunge chiar și până la 20.

Taxa de pod la Fetești în funcție de autovehicul

  • Vehicule rutiere de transport persoane cu cel mult 8 + 1 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto – autoturisme sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;

1 trecere – 13 lei;

2 treceri – 26 lei;

20 treceri – 208 lei;

  • Vehicule rutiere de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto, si maximum 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducatorul auto sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si mai mica de 12,0 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;

1 trecere – 47 lei;

2 treceri – 94 lei;

20 treceri – 818 lei;

  • Vehicule rutiere de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) sau vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 tone si cu maximum 3 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;

1 trecere – 64 lei;

2 treceri – 128 lei;

20 treceri – 1114 lei;

  • Vehicule rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare sau egala cu 12,0 tone si cu minimum 4 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane;

1 trecere – 91 lei;

2 treceri – 182 lei;

20 treceri – 1584 lei.

Cum se poate efectua plata pentru taxa pod Fetești 2022

  • Plata prin SMS

Cea mai ușoară metodă pentru a efectuat plata este prin SMS sau online. Pentru a face acest lucru, trebuie să trimiteți un SMS la numărul 7577, iar în mesaj trebuie să scrieți numărul de înmatriculare și categoria tarifară corespunzătoare tipului de vehicul, adică 1,2,3 sau 4.

Cei care doresc să plătească prin SMS, trebuie să știe că pot face acest lucru înainte de a trece sau în termen de 24 de ore de la momentul în care au trecut. Atunci când vă întoarceți, taxa de pod trebuie plătită din nou.

  • Plata online

Dacă nu vreți să plătiți prin SMS, puteți plăti și online. Pentru a face acest lucru, accesați site-ul taxadepod.ro, iar aici va trebui să completați datele referitoare la tipul autovehiculului, numărul de treceri și modalitatea de plată. De asemenea, va fi nevoie de completarea unor detalii legate de facturare, autovehicul și detalii de client.

  • Planta la benzinărie

O altă metodă de plată este la benzinării. Taxa de pod de la Fetești se poate achita la majoritatea benzinăriilor. Ea poate fi făcută atât înainte de trecerea podului de la Fetești-Cernavodă, cât și după, însă nu mai târziu de 24 de ore.

  • Plata la punctul de trecere

Șoferii pod plăti taxa și direct la punctul de trecere. Cu toate acestea, cei care aleg să facă acest lucru trebuie să fie conștienți că există riscul de a sta la coadă. De cele mai multe ori, se stă foarte mult în apropierea weekend-ului. Atunci când sunt foarte multe persoane care merg la mare.

Ce amendă riști dacă uiți să achiți taxa de pod de la Fetești

Taxa pentru a trece podul nu este una foarte mare, în funcție de ce autovehicul conduceți. Însă, trebuie să știți că amenda este de aproape 10 ori mai mare. Pentru autoturisme, de exemplu, o trecere costă doar 13 lei, însă amenda variază între 130 și 260 de lei, în funcție de numărul de treceri fără plată.

Cel amendat poate plăti jumătate din minimul amenzii, însă în maxim 15 zile de la data comunicării procesului verbal de constatare a contravenției. Șoferii pot achita amenda la administraţiile publice locale sau la alte instituţii publice abilitate să administreze aceste venituri ale bugetelor locale, dar și pe ghișeul.ro.