Amendă rovinietă 2022. În acest an au crescut sancțiunile care se pot aplica șoferilor care sunt prinși fără rovignetă. Mai mult de atât CNAIR a instalat peste 100 de camere de control. Rovinieta este reprezentată de taxa pe care trebuie să o plătească șoferii care circulă pe autostrăzi sau pe drumuri naționale. Cei care nu achită această taxă, vor fi sancționați. Guvernul a modificat în martie 2022 legislația în vigoarea, iar cuantumul acestora a crescut. Iată cât ajunge amenda pentru rovinietă în 2022.
În vederea obținerii dreptului de circulație pe toate drumurile din afara localității, șoferii trebuie să achite o taxă. Aceasta poartă denumirea de rovinietă. Cele mai cunoscute drumuri situate în afara localităților sunt:
Indiferent de modul în care au realizat plata, șoferii trebuie să păstreze chitanța pe care au primit-o în urma achitării. În cazul în care ei vor fi amendați pentru neplata rovinietei, din cauza unei neînțelegeri, cu ajutorul chitanței vor demonstra contrariul.
Șoferii care vor circula pe drumurile publice, indiferent de tipul acestuia, de categoria permisului auto pe care îl au sau de momentul zilei în care circulă, fără a plăti taxa de rovinietă, vor fi amendați în funcție de tonajul vehiculului. Amenzile sunt usturătoare și vor fi cuprinse între 250 lei și 4.500 lei, astfel:
În martie 2022, Guvernul a modificat sancțiunile care se pot aplica pentru lipsa rovinietei. Iată care este contravaloarea acestora, în funcție de mașină:
Șoferii care au primit amendă pentru lipsa rovinietei le pot plăti în mai multe moduri, după cum urmează:
Ulterior, aceștia trebuie să trimită dovada plății, prin fax sau prin e-mail, către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică). Pe site-ul ANAF, la secțiunea “Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”, poate fi găsit control în care trebuie făcută plata.
Dacă în termen de 4 luni, din momentul în care un șofer a fost identificat că circulă fără rovinietă, nu a fost înștiințat, aceasta se prescrie.
După ce a fost transmis procesul verbal de constatare a contravenției, nu se vor aplica alte amenzi pentru rovinietă. Mai exact, termenul este de 2 luni din momentul în care șoferul a fost surprins fără rovignetă. Nu mai este nevoie ca procesul verbal să fie însoțit de fotografii doveditoare. Dacă procesul verbal pe care șoferii îl primesc în poștă, după ce acești au fost depistați fără rovinietă, nu este semnat de către agentul constatator, acesta este nul. Aceasta este decizia luată de Înalta Curte de Casație şi Justiție.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, potrivit prevederilor OG 15/2002.
Încă dinainte de a circula în afara localității de domiciliu, trebuie achitată rovinieta. Valabilitatea unei asemenea taxe începe chiar la ora înregistrării informațiilor în ceea ce privește achitarea ei și expiră la sfârșitul zilei sau a duratei pentru care a fost achitată. În cazul în care șoferii au uitat când au achiziționat rovinieta și au pierdut și chitanța, pot verifica valabilitatea unei roviniete poate fi verificată în două moduri:
a) Categoria A – autoturisme
b) Categoria B – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totală maxim autorizata) între 0 și 3,5 tone.
c) Categoria C – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 3,5 și 7,5 tone
d) Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totala maxim autorizată) între 7,5 și 12 tone
e) Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totală maxim autorizata) mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv).
f) Categoria F – vehicule de transport marfa cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv).
g) Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv șoferul) și maxim 23 de locuri pe scaune.
H) Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul).
Prin intermediul camerelor fixe și mobile, care sunt amplasate în puncte de interes ale șoselelor naționale, autoritățile competente îi verifică pe toți șoferii care circulă pe drumurile publice, dacă au achiziționat rovinieta. Sunt exceptate de la această regulă anumite vehicule. Iată care sunt acestea:
Persoanele care doresc să afle care este prețul unei roviniete, pentru categoria de autovehicul pe care o dețin, trebuie să acceseze site-ul Roviniete.ro. Aici le este pus la dispoziție un calculator roviniete pentru Romania. Astfel, aceștia au posibilitatea de a verifica prețul și să o cumpere online și să plătească cu cardul. Alte modalități de achiziționare a rovinietei sunt: