26 aug. 2019 | 06:00

Taxa pe carne, propusă în Europa: cum te-ar putea afecta și la ce ajută

Știri generale
Taxa pe carne, propusă în Europa: cum te-ar putea afecta și la ce ajută

Alimentația multora dintre noi gravitează în jurul unor cantități semnificative de carne, dar o nouă lege s-ar putea să micșoreze aportul acestor preparate în dietă.

În Germania a fost propusă de curând o taxă pe carne. Aceasta are ca scop micșorarea emisiilor de carbon în atmosferă și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru animale. Ca referință, industria producătoare de carne, mai ales de vaci, este considerată cel mai mare generator de emisii de CO2 în atmosferă. Acesta este principalul motiv pentru care numărul veganilor și vegetarienilor a crescut foarte mult în ultimul deceniu, pe întregul mapamond.

Noua inițiativă legislativă care se bucură de suportul parlamentarilor nemți își propune să mărească TVA-ul pentru carne la 19%. Momentan, ca orice aliment, carnea are o taxă pe valoarea adăugată de doar 7% în Germania. Ca referință, alimentele în România sunt taxate tot diferențial față de restul serviciilor, dar valoarea redusă la noi este de 9%, comparativ cu valoarea standard de 19%.

Proiectul legislativ a fost inițiat la începutul acestei luni de către social democrații din Germania în colaborare cu partidul ecologiștilor. ”Sunt în favoarea eliminării reducerii TVA-ului pentru carne și folosirea banilor pentru îmbunătățirea condițiilor de trai la animale.”, a afirmat Friedrich Ostendorf, purtătorul de cuvând al ecologiștilor. ”O taxă pe carne, precum creșterea TVA-ului la 19% ar putea reprezenta un pas în față”, a adăugat parlamentarul Rainer Spieging de la social democrați.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel pe probleme de agricultură și-a dat acordul pentru legiferarea inițiativei, cu o condiție. Banii dobândiți la bugetul de stat din taxarea suplimentară a cărnii vor facilita îmbunătățirea condițiilor de trai pentru animale prin modernizarea fermelor de către fermieri. ”O astfel de taxă poate fi o propunere constructivă. Cu toate acestea, încăsările din taxarea suplimentară ar trebui folosiți pentru ajutorea femierilor de animale, pentru a-i ajuta la restructurare.”, a explicat Albert Stegemann.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Un fenomen care a marcat România în 2024. Tot mai multe astfel de catastrofe
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro