30 nov. 2023 | 19:52

Taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Concediile pe litoralul elen, mai scumpe

Utile
Taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Concediile pe litoralul elen, mai scumpe
”Vom reface și mai bine împreună.”, premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

În 2023, ca și în alți ani, mulți români au ales plajele Greciei pentru vacanțele de vară, chiar dacă anul acesta au fost ceva mai scumpe. Din păcate, autoritățile de la Atena anunță noi scumpiri, și prin taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Cu alte cuvinte, concediile pe litoralul elen vor fi mai scumpe.

Care este taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia

Grecia, care a stabilit un nou record turistic în acest an, în ciuda incendiilor forestiere și a inundațiilor grave, intenționează să-i includă pe turiști în reconstrucția sa post-dezastru prin creșterea taxelor.

Află despre: Când va fi gata autostrada care va lega România de Grecia. Vei ajunge în câteva ore pe plajele elene

Evenimentele din Grecia din lunile de vară au fost șocante: incendii forestiere de mari proporții au făcut ravagii în multe zone ale țării, provocând numeroase victime și pagube enorme. După ce incendiile au fost sub control, țara a fost lovită de un grav dezastru provocat de inundații.

Taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Concediile pe litoralul elen, mai scumpe

Numeroase persoane și-au pierdut viața, iar ciclonul mediteranean Daniel a provocat pagube semnificative la nivelul infrastructurii și pierderi de recolte în Thessalia, o regiune agricolă centrală a Greciei.

În pofida acestor provocări, sectorul turismului din Grecia se află în plină ascensiune. Se așteaptă ca anul acesta țara să depășească recordul anterior de 33 de milioane de vizitatori stabilit în 2019. Guvernul elen intenționează să folosească această ascensiune în scopuri proprii.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a asigurat victimelor dezastrului provocat de inundații un sprijin cuprinzător.

”Potrivit unui raport al Handelsblatt Tot ceea ce s-a pierdut – fie că este vorba de stat sau de cetățeni – vom reface și mai bine împreună.”, declară premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Citește și: Şi-a cumpărat maşină şi a plecat în vacanţă, în Grecia. Românul e disperat acum: „Nimic nu a mai rămas”

Concediile pe litoralul elen, mai scumpe

La târgul de turism de la Salonic, premierul a anunțat că în viitor va fi înființat un fond pentru dezastre naturale. În plus, va fi introdusă o asigurare completă obligatorie împotriva dezastrelor naturale pentru toate companiile. De asemenea, el a menționat că sectorul turismului va juca un rol important în finanțarea acestor măsuri și a reconstrucției.

Turiștii care călătoresc în Grecia s-ar putea confrunta în curând cu costuri mai mari. Începând cu 2024, noua ”taxă de reziliență climatică” va înlocui taxa de pat anterioară. Potrivit unui raport, această taxă va varia în funcție de sezonul de călătorie. În prezent, taxa pe pat este cuprinsă între 50 de cenți și 4 euro pe noapte.

Taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Concediile pe litoralul elen, mai scumpe

Din 2024, din martie până în octombrie, noua taxă turistică va atrage după sine o creștere a costurilor de cazare în Grecia. Hotelurile cu una sau două stele vor percepe atunci 1,50 de euro pe noapte, anterior 0,50 de euro.

Vezi și: Clipe de coșmar pentru doi români plecați în vacanță în Grecia. Le-a fost furată mașina chiar din fața unității de cazare

Pentru hotelurile de trei stele, taxa va crește la 3 euro, anterior 1,50 euro, hotelurile de patru stele vor percepe 7 euro, anterior 3 euro, iar pentru cele de cinci stele taxa va crește la 10 euro pe noapte, anterior 4 euro.

Noua reglementareva genereza venituri suplimentare

Guvernul elen se așteaptă ca această nouă reglementare să genereze venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024. Spre deosebire de taxa de cazare anterioară, noua taxă se va aplica și închirierilor pe termen scurt prin intermediul platformelor online.

Citește despre: Ce să nu faci niciodată în Grecia. Greșeli pe care să nu le faci sub nicio formă, e interzis

Pentru apartamente este prevăzută o sumă de 1,50 euro. Pentru casele unifamiliale sau chiar și pentru cazări mai exclusiviste, taxa va fi de 10 euro, similară cu cea a hotelurilor de lux. Grigoris Tasios, președintele Asociației Hotelierilor Panhellenic, subliniază că într-un hotel de lux, această nouă reglementare va duce la un cost suplimentar de 70 de euro pe săptămână pentru oaspeți, pe pat sau cazare. El își exprimă temerea că această creștere ar putea avea un impact negativ asupra numărului de turiști în 2024.

Taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Concediile pe litoralul elen, mai scumpe

În timpul sezonului scăzut, adică din noiembrie până în februarie, noua taxă va rămâne la nivelul vechii taxe pe pat, adică între 50 de cenți și 4 euro. Această măsură are ca scop stimularea turismului de iarnă în Grecia. Recent, industria turismului din Grecia a anunțat că intenționează să extindă semnificativ sezonul de vacanță.

Află și: Românii primesc o locuință și bani lunari dacă se mută în Grecia. Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească

Unii localnici din Grecia s-ar putea să nu fie prea nemulțumiți de numărul mai mic de turiști anul viitor, deoarece țara se confruntă cu provocările turismului de masă. Pentru a gestiona mai bine aglomerația la una dintre principalele atracții din Atena, Acropole, a fost deja introdus un sistem de rezervare. Prelungirea sezonului turistic în Grecia ar ajuta, fără îndoială, la repartizarea mulțimilor pe o perioadă mai lungă.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro