În 2023, ca și în alți ani, mulți români au ales plajele Greciei pentru vacanțele de vară, chiar dacă anul acesta au fost ceva mai scumpe. Din păcate, autoritățile de la Atena anunță noi scumpiri, și prin taxa pe care turiştii români o vor plăti începând de anul viitor în Grecia. Cu alte cuvinte, concediile pe litoralul elen vor fi mai scumpe.
Grecia, care a stabilit un nou record turistic în acest an, în ciuda incendiilor forestiere și a inundațiilor grave, intenționează să-i includă pe turiști în reconstrucția sa post-dezastru prin creșterea taxelor.
Află despre: Când va fi gata autostrada care va lega România de Grecia. Vei ajunge în câteva ore pe plajele elene
Evenimentele din Grecia din lunile de vară au fost șocante: incendii forestiere de mari proporții au făcut ravagii în multe zone ale țării, provocând numeroase victime și pagube enorme. După ce incendiile au fost sub control, țara a fost lovită de un grav dezastru provocat de inundații.
Numeroase persoane și-au pierdut viața, iar ciclonul mediteranean Daniel a provocat pagube semnificative la nivelul infrastructurii și pierderi de recolte în Thessalia, o regiune agricolă centrală a Greciei.
În pofida acestor provocări, sectorul turismului din Grecia se află în plină ascensiune. Se așteaptă ca anul acesta țara să depășească recordul anterior de 33 de milioane de vizitatori stabilit în 2019. Guvernul elen intenționează să folosească această ascensiune în scopuri proprii.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a asigurat victimelor dezastrului provocat de inundații un sprijin cuprinzător.
”Potrivit unui raport al Handelsblatt Tot ceea ce s-a pierdut – fie că este vorba de stat sau de cetățeni – vom reface și mai bine împreună.”, declară premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Citește și: Şi-a cumpărat maşină şi a plecat în vacanţă, în Grecia. Românul e disperat acum: „Nimic nu a mai rămas”
La târgul de turism de la Salonic, premierul a anunțat că în viitor va fi înființat un fond pentru dezastre naturale. În plus, va fi introdusă o asigurare completă obligatorie împotriva dezastrelor naturale pentru toate companiile. De asemenea, el a menționat că sectorul turismului va juca un rol important în finanțarea acestor măsuri și a reconstrucției.
Turiștii care călătoresc în Grecia s-ar putea confrunta în curând cu costuri mai mari. Începând cu 2024, noua ”taxă de reziliență climatică” va înlocui taxa de pat anterioară. Potrivit unui raport, această taxă va varia în funcție de sezonul de călătorie. În prezent, taxa pe pat este cuprinsă între 50 de cenți și 4 euro pe noapte.
Din 2024, din martie până în octombrie, noua taxă turistică va atrage după sine o creștere a costurilor de cazare în Grecia. Hotelurile cu una sau două stele vor percepe atunci 1,50 de euro pe noapte, anterior 0,50 de euro.
Pentru hotelurile de trei stele, taxa va crește la 3 euro, anterior 1,50 euro, hotelurile de patru stele vor percepe 7 euro, anterior 3 euro, iar pentru cele de cinci stele taxa va crește la 10 euro pe noapte, anterior 4 euro.
Guvernul elen se așteaptă ca această nouă reglementare să genereze venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024. Spre deosebire de taxa de cazare anterioară, noua taxă se va aplica și închirierilor pe termen scurt prin intermediul platformelor online.
Citește despre: Ce să nu faci niciodată în Grecia. Greșeli pe care să nu le faci sub nicio formă, e interzis
Pentru apartamente este prevăzută o sumă de 1,50 euro. Pentru casele unifamiliale sau chiar și pentru cazări mai exclusiviste, taxa va fi de 10 euro, similară cu cea a hotelurilor de lux. Grigoris Tasios, președintele Asociației Hotelierilor Panhellenic, subliniază că într-un hotel de lux, această nouă reglementare va duce la un cost suplimentar de 70 de euro pe săptămână pentru oaspeți, pe pat sau cazare. El își exprimă temerea că această creștere ar putea avea un impact negativ asupra numărului de turiști în 2024.
În timpul sezonului scăzut, adică din noiembrie până în februarie, noua taxă va rămâne la nivelul vechii taxe pe pat, adică între 50 de cenți și 4 euro. Această măsură are ca scop stimularea turismului de iarnă în Grecia. Recent, industria turismului din Grecia a anunțat că intenționează să extindă semnificativ sezonul de vacanță.
Unii localnici din Grecia s-ar putea să nu fie prea nemulțumiți de numărul mai mic de turiști anul viitor, deoarece țara se confruntă cu provocările turismului de masă. Pentru a gestiona mai bine aglomerația la una dintre principalele atracții din Atena, Acropole, a fost deja introdus un sistem de rezervare. Prelungirea sezonului turistic în Grecia ar ajuta, fără îndoială, la repartizarea mulțimilor pe o perioadă mai lungă.