Până în prezent, conform OUG nr. 80/2013, pentru anumite decizii civile se percepeau anumite taxe pentru diferitele cauze în instanță. Este vorba de taxele pentru acţiuni şi cereri de despăgubiri civile adresate instanțelor. Conform articolului 7 din OUG nr. 80/2013, Acțiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice se taxează cu 100 lei. Astăzi, Camera Deputaților a votat un amendament care modifică acest articol 7. Noul amendament modifcă taxele judiciare de timbru prevăzute la articolul 7 din OUG nr. 80/2013.
În plenul de astăzi al Camerei Deputaților, forul decizional pe aceste spețe, a votat un amendament cu privire la taxele judiciare de timbru, conform OUG nr. 80/2013. Până la data votării amendamentului taxele judiciare de timbru aveau un anumit quantum, în funcție de acțiunea civilă înaintată către instanță. De astăzi toate aceste acțiuni, încadrate la articolul 7 din OUG nr. 80/2013, taxele judiciare de timbru vor fi de 100 de lei.
Proiectul a fost depus în Camera Deputaților de Andronache Gabriel și Cupşa Ioan, deputați din partea PNL. Amendamentul afost depus pentru procedura de urgență cu justificarea ”depus la Secretarul general în vederea exercitării de către deputați a dreptului de a sesiza Curtea Constituțională”. Cei doi deputați PNL care au emis acest amendament justifică demersul, declarând că:
”Reprezintă o corectare a legislaţiei privind taxele judiciare de timbru. În sensul armonizării cu legislaţia penală, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal, ocazie cu care a fost modificat textul infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Astfel, vătămările corporale ce necesită pentru vindecare eel mult 90 zile nu mai fac obiectul unei infracţiuni, fiind dezincriminate cea mai mare parte a faptelor care au drept urmări vătămări ale integrităţii fizice și/sau psihice.”, se precizează în justificarea amendamentului.
Conform noului Cod Penal, numai 10 % din cazurile de vătămare corporală ce rezultă în urma accidentelor de circulaţie sunt evaluate medico-legal la peste 90 zile de îngrijire medicală. Astfel aceste cauze intră sub incidenţa legii penale.
Restul de 90% au trecut în stera răspunderii civile delictuale și implicit a dreptului civil. Prin această modificare se angajează răspunderea autorului sau a asiguratorului doar în ceea ce privește obligaţia de despăgubire, conform legislaţiei. Toate aceste cauze, odată ajunse în intanță, necesită achitarea unor sume privind taxele judiciare.
Tot în Codul Penal este stipulată și modificarea în cazul accidentelor soldate cu decesul autorului faptei. Cauzele de acest gen sunt clasate in penal, persoanele vătămate rămânând să se judece în instanțele civile pentru vătămările suferite.
Faţă de această situafie juridică, Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunţat în şedinţa din 04 mai 2017. Atunci plenul hotăra în unanimitate sesizarea ministrului justiţiei cu propunere de modificare a O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, în sensul că ”acțiunile și cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi sau psihice sunt scutite de la plata pentru taxele judiciare.„