Taxă de 750 de lei pentru acești angajați din România. Se întâmplă chiar din această lună
Începând cu această lună, un nou val de îngrijorări lovește angajații din România, în urma introducerii unei taxe suplimentare care poate însemna o pierdere de până la 750 de lei pentru aceștia. Cine sunt persoanele vizate?
Noua taxă care îi necăjește pe români
Într-o acțiune care a stârnit speranțe în rândul angajaților din România, reprezentanții USR au apelat la Avocatul Poporului cu o solicitare de a contesta la Curtea Constituțională ordonanța controversată privind impozitarea concediului medical sau a concediului de boală.
Această ordonanță, percepută ca o „taxă pe boală” de către mulți, a provocat nemulțumire generală, deoarece ar putea duce la diminuarea veniturilor angajaților cu până la 750 de lei pe lună.
Decizia de a impozita concediul medical a stârnit un val de critici în rândul populației, mulți considerând măsura drept nedreaptă pentru cei care se confruntă cu probleme de sănătate.
Reprezentanții USR s-au alăturat persoanelor nemulțumite și au luat inițiativa de a solicita Avocatului Poporului să intervină și să conteste legalitatea acestei ordonanțe în fața Curții Constituționale.
Astfel, dacă Avocatul Poporului decide să urmeze recomandarea și să atace ordonanța la Curtea Constituțională, există posibilitatea ca impozitarea concediului medical să fie anulată sau modificată, astfel încât să nu mai reprezinte o povară financiară pentru angajați.
CITEȘTE ȘI: Concediu medical 2024. Românii vor primi mai puțini bani
Cum ar trebui să se aplice noua taxă pe boală
Cu modificările legislative intrate în vigoare la 1 ianuarie 2024, sistemul de impozitare a indemnizațiilor pentru concediul medical a suferit schimbări semnificative, stârnind preocupări în rândul angajaților din România.
Înainte de această dată, indemnizațiile erau supuse unui impozit pe venit de 10% și contribuții asigurărilor sociale de 25%. Odată cu noile reglementări, s-a adăugat o taxă suplimentară: contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.
Această nouă taxă pe boală are un impact semnificativ asupra veniturilor celor aflați în concediu medical. De exemplu, pentru un salariu brut de 7.500 lei, suma pierdută din cauza acestei taxe ajunge la 750 lei.
Concediile medicale afectate de această taxă includ o gamă largă de situații: concediile pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, pacienții cu afecțiuni oncologice, precum și pentru femeile cu risc maternal. Astfel, persoanele care se confruntă cu aceste condiții medicale se vor găsi în situația de a primi indemnizații net diminuate
Persoanele cu boli incurabile, lovite de noua taxă
Impactul acestei taxe este semnificativ, în special pentru pacienții cu boli grave, cum ar fi cei diagnosticați cu cancer, care vor pierde 10% din indemnizația de boală.
Această situație a generat un val de nemulțumire și dezbateri în societate, mulți considerând că astfel de măsuri ar trebui reevaluate, având în vedere povara suplimentară pe care o reprezintă pentru persoanele deja afectate de probleme serioase de sănătate.
În contextul dezbaterilor intense generate de noua taxă pe boală, Oana Ţoiu, deputat din partea USR, a exprimat o poziție critică față de această măsură, într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Conform declarațiilor sale, suprataxarea indemnizațiilor de boală nu doar că pune o presiune financiară suplimentară pe umerii celor bolnavi, dar și contrazice logica unei măsuri menite să descurajeze abuzurile.
”Avocatul Poporului nu a răspuns încă, însă este foarte clar că această suprataxare este o modalitate de a lua bani de la oamenii bolnavi, pentru că dacă logica ar fi fost să fie evitate concediile false, atunci niciun nivers n-ar fi fost acolo acele concedii. Cine falsifică în țara asta o naștere sau un cancer 2-3 ani de zile?”, a spus Oana Ţoiu, deputat USR, joi, la Antena 3 CNN.
CITEȘTE ȘI: Românii care vor fi cei mai afectaţi de noua taxă pe concediul medical. Detalii importante