Cercetătorii trag un mare semnal de alarmă. Aceștia spun că civilizația umană se află „într-o stare periculoasă”. Unul din motive ar fi societatea umană puternic interconectată. Un alt efect al acestei situații este consumul intensiv de energie, dar și din cauza daunelor aduse mediului. Un studiu recent, realizat de britanici, a scos la iveală locurile cele mai potrivite pentru a supraviețui unui colaps global. State, precum Tasmania, sau Noua Zeelandă, apar surprinzător în acest studiu.
Un colaps ar putea apărea din cauza șocurilor, cum ar fi o criză financiară severă, impactul crizei climatice, distrugerea naturii, o pandemie chiar mai gravă decât Covid-19 sau o combinație a acestora, spune un studiu recent.
Pentru a evalua care națiuni ar fi cele mai rezistente la un astfel de colaps, țările au fost clasificate în funcție de capacitatea lor de a cultiva alimente pentru populația lor. Un alt criteriu a fost cel de a-și proteja granițele de migrația în masă nedorită și de a menține o rețea electrică și o anumită capacitate de producție.
Insulele din regiunile temperate și în mare parte cu densități scăzute ale populației au ieșit pe primul loc. Cercetătorii au declarat că studiul lor a evidențiat factorii pe care națiunile trebuie să îi îmbunătățească pentru a crește rezistența.
„O societate globalizată care a apreciat eficiența economică a afectat rezistența. Capacitatea de a face rezerve trebuie să existe în alimentație și în alte sectoare vitale.
Miliardarii cumpără terenuri pentru buncărele din Noua Zeelandă în pregătirea apocalipsei. Nu am fost surprinși că Noua Zeelandă era pe lista noastră”, a spus prof. Aled Jones, de la Global Sustainability Institute.
Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supraviețui unui colaps global al societății, potrivit studiului. Tasmania a fost clasată printre primele cinci pentru a supraviețui unui colaps global în societate, potrivit studiului britanic.
Studiul, publicat în revista Sustainability, a arătat că Tasmania ar putea fi recunoscută „ca„ refugiu local ”din Australia. Condițiile de pe continentul australian ar putea deveni mai puțin favorabile sprijinirii populațiilor umane mari în viitor, spune studiul.
Mulți oameni s-au mutat deja în Tasmania pentru a scăpa de căldura din alte state. Alții se pregătesc de apocalipsă și cântăresc statul insular ca o opțiune post-apocaliptică. Tasmania a obținut un scor ridicat în raport în ceea ce privește clima. Un alt criteriu important a fost alimentarea cu energie electrică, resursele agricole și densitatea populației.
Nu este prima dată când Tasmania este considerată un potențial paradis post-apocaliptic. O bucată de pământ din Central Highlands a statului a fost cumpărată de miliardarul texan Martin Polin în timpul Războiului Rece. Intenția acestuia era de a-l folosi ca refugiu în cazul unui holocaust nuclear. Situl include un buncăr de beton construit de miliardarul excentric.
Conform studiului, Noua Zeelandă s-a dovedit a avea cel mai mare potențial de a supraviețui relativ nevătămată. Motivele sunt energia sa geotermală și hidroelectrice, a terenurilor agricole abundente și a densității scăzute a populației umane.
Toate cele cinci țări sunt insule sau continente insulare. Majoritatea sunt temperate și au cea mai mare probabilitate pentru condițiile relativ stabile să continue. Asta în ciuda efectelor schimbărilor climatice. Islanda, Tasmania și Irlanda au caracteristici similare.
Dar Marea Britanie prezintă o imagine mai complexă datorită densității sale mari de populație. Regatul Unit are în general soluri fertile. Are și o disponibilitate redusă pe cap de locuitor a terenurilor agricole. Intrarea în acst top ridică întrebări cu privire la autosuficiența viitoare, conform EuroNews.