12 nov. 2022 | 11:44

Țările unde nu trebuie să lași bacșiș când mergi la restaurant. E chiar insultător

News
Țările unde nu trebuie să lași bacșiș când mergi la restaurant. E chiar insultător
Tarile unde nu trebuie sa lasi bacsis cand mergi la restaurant. E chiar insultator

Punem pariu că nu știai asta dar, deși la noi în țară, angajații de la coafor, restaurante sau șoferii de taxi se așteaptă să primească o mică atenție pentru serviciile acordate, iată care sunt statele în care turiștii nu trebuie să ofere bacșiș. Aviz pentru toți turiștii.

Ce țări nu acceptă să lași bacșiș

Cu siguranță ți s-a întamplat de multe ori să mergi la frizerie sau coafor, iar persoana care se ocupă de aranjarea podoabei tale capilare să aștepte o mică atenție din partea ta. De asemenea, ospătarii și curierii se află și ei pe lista celor care vor bacșiș, pe lângă suma pe care o plătesc pentru serviciile acordate.

Ei bine, deși în România și alte țări dimprejur se practică asemenea tactici, există state, precum Japonia, în care lăsarea unui ciubuc este considerată o jignire.

Potrivit statisticilor, în Țara Soarelui Răsare, gestul de a lăsa cuiva bacșiș este considerat insultător, ca și când angajatorul nu ar aprecia cum se cuvine munca angajaților săi.

Așadar, persoanele angajate în domeniul serviciilor nu așteaptă bacșișuri și ți le vor înapoia, dacă vei simți nevoia să lași mai mulți bani la nota de plată. Cu alte cuvinte, ei îți vor da înapoi restul de bani, dacă vor observa că rotunjești suma de pe foaie.

O altă țară în care bacșișul nu a devenit o obișnuință este China. În reagiunea autonomă Hong Kong, aflată pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze, turiștii nu obișnuiesc să lase o mică atenție angajaților.

Citește și De ce ospătarii iau meniul de pe masă imediat după ce ai comandat. Motivul te va surprinde

Statele în care nu trebuie să lași ciubuc

Cu toate acestea, un procent de 10% este adăugat în bonurile fiscale din restaurante sau cafenele, practică populară în mai multe orașe ale Italiei. De asemenea, în Coreea de Sud, unele costuri sunt incluse în bonurile fiscale.

Același gest se practică și în anumite țări din Europa, precum Elveția, unul dintre cele mai bogate state din lume, Belgia sau Polinezia Franceză.

În aceste locuri, nu este obligatoriu să lași bani în plus pentru cei care te servesc, iar angajații nu așteaptă să faci un astfel de gest. De altfel, unele sume modice pentru servicii sunt deja incluse în factură.

Citește și Bacșișul va fi impozitat în România. Legea a trecut de comisii, ce detalii există