Tăriceanu ”desființează” referendumul pentru justiție și s-ar putea să aibă dreptate

de: Puiu Alexandru
05 04. 2019

La scurt timp după detalierea temelor pentru referendumul de pe 26 mai de către Iohannis, au început criticile din partea PSD-ALDE. Tăriceanu a ieșit primul la înaintare.

În seara zilei de joi, Călin Popescu Tăriceanu a declarat într-o emisiune la Antena 3 de referendumul s-ar putea transforma într-o glumă inutilă, fără consecințe. În cel mai bun caz, s-ar putea reflecta într-un efort eșuat de modificare a constituției. În cel mai rău caz, va fi doar un mecanism de campanie electorală pentru Iohannis, care vrea să candideze din nou la alegerile prezidențiale.

„Pe 26 mai președintele vrea să se țină un referendum. Sigur, pot să fac câteva comentarii. Am să vă spun ceva: președintele nu e interesat de probleme de justiție. El folosește referendumul ca instrument pentru a intra în alegerile de la toamnă. Folosește referendumul ca o trambulină pentru a sări în jocul politic. (…) Cred că procedura parlamentară e mai puțin importantă. Președintele vine cu două teme și vrea să scoată din zona amnistiei și grațierii problemele de corupție. Al doilea lucru vrea să interzică Guvernului să dea ordonanțe de urgență pe tema justiției, Cod penal etc.”, a afirmat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Încercând să atragă atenția asupra faptului că, în forma actuală, referendumul nu pare fezabil, Tăriceanu a explicat cât de complicat se schimbă Constituția. Un referendum îmbrățișat de către populație este doar primul pas și, poate, cel mai simplu.

„Trebuie să se înțeleagă ce urmează după un referendum. Dacă e valid și majoritatea cetățenilor aprobă inițiativa, ar urma să fie transpusă mai departe. Cum? Ar presupune o inițiativă cetățenească semnată de minim 500.000 cetățeni care susțin validarea a ceea ce s-a spus prin referendum. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, iar Parlamentul să facă o modificare a Constituției în acest sens.

De ce? Pentru că articolul 74 din Constituție spune că inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea, problemele fiscale și cele cu caracter internațional. Ori președintele nu știe aceste lucruri esențiale care țin de Constituție, ori este o dovadă în plus a acestui joc politic. Referendumul poate să se țină, dar ne lovim chiar de o prevedere constituțională”, a explicat Tăriceanu.

Din discursul președintelui senatului, nu putea lipsi un pic de sarcasm și atac la Cioloș. „Vrea să interzică Guvernului să dea ordonanțe de urgență. Guvernul e obligat să dea ordonanțe de urgență inclusiv pe domeniul justiției. Ordonanța asta nu e făcută pentru Guvernul actual, este pentru Guvernul Cioloș. Domnul Cioloș a dat OUG pe Codurile penale în 2016. Ar trebui această întrebare completată să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, a conchis președintele ALDE.