Emoții pentru Tăriceanu: Înalta Curte va pronunța decizia definitivă în dosarul său

Emoții pentru Tăriceanu: Înalta Curte va pronunța decizia definitivă în dosarul său

Călin Popescu Tăriceanu se pregătește să afle decizia definitivă în dosarul în care e judecat pentru mărturie mincinoasă.

ACTUALIZARE: Decizia definitivă în cazul lui Călin Popescu Tăriceau a fost amânată. Judecătorii se vor reuni, într-o nouă ședință, pe 22 aprilie.

Dosarul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ajuns aproape de final. Luni, completul de cinci judecători de la Înalta Curte ar putea pronunța sentința definitivă în acest caz.

În primă instanță, Tăriceanu a fost achitat, dar procurorii DNA au făcut recurs. La ultimul termen, cel din 25 martie, unul dintre anchetatori a cerut chiar ca acest dosar să se rejudece.

Tăriceanu: „O înscenare”

Președintele Senatului, al doilea om în stat, a fost trimis în judecată de DNA în iulie 2016. Procurorii l-au acuzat atunci de mărturie mincinoasă și de favorizarea făptuitorului.

Procurorii notau: „în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată”.

Cu alte cuvinte, procurorii încearcă să demonstreze că Tăriceanu știa de retrocedarea unor suprafețe de teren în Băneasa și Snagov, dar ar fi mințit atunci când a fost întrebat despre acest lucru.

Președintele Senatului e acuzat și că a ascuns relația pe care o avea cu unii inculpați din dosar, printre care Dan Andronic şi Remus Truică, cu care s-ar fi întâlnit și ar fi discutat mai multe aspecte legate de retrocedări.

„Consider că acest proces în care am fost antrenat este o înscenare ca urmare a recomandărilor făcute în MCV, ca rezultatele luptei împotriva corupției să se soldeze cu “big fish”. Datorită pozițiilor pe care le-am avut sau le dețin fac parte din această categorie. Au încercat să mă târască într-un proces de corupție, nu au avut alte elemente, au încercat cu evaziunea fiscală, ar fi fost simplu pentru procurori să vadă că acea presupusă tranzacție nu a fost în realitate făcută. Au încercat să sugereze că eram la curent cu acea tranzacție. În 2008 aveam o agendă suficientă ca să am grijă și de cabinetul soției”.
Călin Popescu Tăriceanu