Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă în viitor
Există o țară în care trăiesc cei mai înalți oameni din lume, însă aceștia ar putea să se micșoreze în timp, potrivit studiilor.
În această țară trăiesc cei mai înalți oameni
Cei mai înalți oameni trăiesc în Olanda, însă ei intră ușor, ușor la apă, conform studiilor. Biroul olandez pentru statistici naționale a confirmat că femeile și bărbații de aici rămân cei mai înalți oameni de pe planetă.
Statisticienii guvernului raportează o situație ciudată. Olandezii se micșorează în timp, iar scăderea de înălțime este cauzată de nivelul de imigrări, dar și de factori precum crize financiare sau alimentație deficitară.
Oamenii din Olanda sunt în vârful clasamentului mondial privind înălțimea de șase decenii. Cele mai noi date sugerează că bărbații de 19 ani aveau o înălțime medie puțin peste 1.82 în 2020, în timp ce femeile măsurau 169,3.
Sondajele arată că oamenii sunt în scădere
Instituția guvernamentală numită Biroul Central al Statisticilor (CBS) susține că Olanda își păstrează locul întâi la înălțimea populației.
Conform sondajelor făcute pe 719.000 persoane cu vârste între 19 și 60 de ani, CBS raportează că după o perioadă de stagnare, bărbații olandezi născuți în 2001 sunt în medie cu 1 centimetru mai scunzi decât generația născută aici în 1980, în timp ce femeile sunt mai scunde cu 1,3 cm.
„Scăderea este legată parțial de gradul de imigrare crescut al populației mai scunde și a copiilor născuți din aceste persoane în Olanda.
Dar creșterea a stagnat și în cazul generațiilor în care ambii părinți s-au născut în Olanda și a celor în care toți cei patru bunici s-au născut aici”, explică statisticienii guvernamentali.
Ce spun oamenii de știință
Oamenii de știință oferă explicații posibile și soluții, spunând că prăbușirea economică din 2007 ar fi putut să aibă un impact.
„Poate că lucruri precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în condiții mai sărace decât în cohortele anterioare.
Sau poate inegalitatea a crescut: știm că inegalitatea afectează înălțimea medie, condițiile mai sărace din copilărie duc la o creștere mai mică în direcția verticală.
Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțin nutrienți importanți pentru creștere”, a spus Dr. Gert Sulp, de la facultatea de științe comportamentale și sociale.