Cea mai educată populație din România. Nu o să ghicești unde se află. Nu e la oraș

Cea mai educată populație din România. Nu o să ghicești unde se află. Nu e la oraș
Cea mai educata populatie din Romania. Nu o sa ghicesti unde se afla

Deși Bucureștiul are cea mai largă piață de oportunități pe plan educațional și profesional pentru tinerii care vin din provincie pentru a studia la Capitală, alta este localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România. Despre ce oraș este vorba

Cea mai educată populație din România

Punem pariu că nu te așteptai la asta. Deși sute de mii de studenți vin, an de an, pentru a studia la cele mai bune licee și facultăți din București, Capitala nu este orașul cu cei mai mulți și educați tineri din România.

Potrivit statisticilor făcute publice de către oficialii de la Banca Mondială, cea mai tânără și educată populație din România se află în localitatea Florești, o comună de lângă Cluj, în timp ce în alte comune există o populație puternic îmbătrânită, unde raportul de dependență demografică a persoanelor vârstnice depășește 50%.

Comuna Florești are o populație oficială de 38.257 de locuitori, fiind așezarea rurală cu cea mai mare populație din România. Mai există încă două comune cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori: Apahida și Baciu. Acestea surclasează orașul Huedin, localitatea cu cei mai puțini locuitori: 9.527 la număr.

În Florești, rata sporului total al populației este de 205 la mie, spre deosebire de metropola Cluj-Napoca, unde valoarea este de 2 la mie. Densitatea populației în comuna Florești este de 628 locuitori/km2, mai mare decât densitățile așezărilor urbane din județul Clu, singurele excepții fiind Cluj-Napoca și Câmpia Turzii.

Doar cinci din cele 81 de unități administrative au un număr al născuților mai mare decât cel al decedaților în perioada analizată (Florești, Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Gilău). Valori net superioare sunt regăsite în cazul comunei Florești și Municipiului Cluj-Napoca. Comuna Florești este una dintre unitățile administrative cu cea mai tânără populație la nivel național. De asemenea, Cluj-Napoca este un pol de atracție pentru persoanele tinere.

Care sunt orașele din România cu cea mai mică densitate a populației

Există diferențe majore între zona centrală a județului ce include orașul reședință de județ și comunele învecinate și zonele aflate la în apropierea granițelor de județ. Cum se calculează cifrele:

„Florești este comuna cu cea mai accelerată creștere a densității (cu o diferență de 436 de locuitori/km2 între 2019 și 2010, comparativ cu o diferență între 35 și 40 de locuitori/km2 în cazul Apahida, Cluj-Napoca și Baciu).

La polul opus se află celelalte patru municipii ale județului, care se confruntă cu cea mai accentuată scădere a densității populației (Câmpia Turzii: -77 de locuitori/km2 , Turda: -46 de locuitori/km2, Dej: -22 de locuitori/km2 și Gherla: -10 locuitori/km2).

La nivel de comune, declinul densității populației este cel mai accentuat în aria estică și în Sud. Factorii majori care determină declinul populației sunt pe de o parte emigrația în străinătate sau către alte zone ale țării mai atractive din punct de vedere economic, și pe de altă parte sporul natural negativ bazat pe mortalitate crescută și rate de natalitate foarte mici.” se arată în comunicatul celor de la Banca Mondială, potrivit hotnews.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI