Țara în care prețurile caselor au explodat. Cât de mult au crescut, a fost demarată o anchetă

Țara în care prețurile caselor au explodat. Cât de mult au crescut, a fost demarată o anchetă
Țara în care prețurile caselor au explodat. Cât de mult au crescut, a fost demarată o anchetă

Prețul locuințelor a explodat într-o țară. Autoritățile lansează o anchetă națională după apariția unei crize a locuințelor.

Țara în care prețurile caselor au explodat

Prețul caselor au explodat, iar comisia pentru drepturile omului a pornit o anchetă în această privință, susținând că este, de fapt, o criză a drepturilor omului.

Criza locuințelor din Noua Zeelandă afectează grav comunitățile marginalizate și lasă mulți oameni fără adăpost, susține comisia pentru drepturile omului din Noua Zeelandă, care a demarat o anchetă privind piața imobiliară.

Premierul Jacinda Ardern a luat mai multe măsuri la începutul anului 2021, însă niciuna nu a fost de efect privind prețurile în continuă creștere a locuințelor. Între timp, investitorii au profitat de ratele dobânzilor scăzute și de accesul ieftin la capital, totul din cauza programului de stimulare a guvernului pentru depășirea pandemiei.

Cât de mult au crescut, a fost demarată o anchetă

Prețurile locuințelor din Noua Zeelenadă au crescut cu aproximativ 30% în ultimele 12 luni.

„Criza imobiliară din Aotearoa este, de asemenea, o criză a drepturilor omului care cuprinde proprietatea asupra locuințelor, închirierea de pe piață, locuințele de stat și persoanele fără adăpost”, a declarat comisarul șef pentru drepturile omului din Noua Zeelandă.

„Are un impact punitiv, în special asupra celor mai marginalizați din comunitățile noastre. Dreptul la o locuință decentă, deși este obligatoriu pentru Noua Zeelandă în dreptul internațional, este aproape invizibil și necunoscut în Aotearo”, a mai spus Paul Hunt.

Politicile pentru oprirea pandemiei au dus la credite ipotecare mai ieftine, iar oamenii bogați și-au mărit locuințele și și-au cumpărat altele noi, pe care le-au dat în închiriere, lucru care a dus la o creștere a prețurilor.

Cei care strângeau bani ca să își cumpere o casă nu au mai avut această posibilitate. În cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, Auckland, o casă a crescut cu 25%, ajungând la 1.150.000 de dolari neo-zeelandezi, adică aproximativ 800.000 de dolari, în luna iunie al acestui an.

Anterior, o casă în acest oraș ajungea la 920.000 de dolari neo-zeelandezi.

Premierul țării a lansat câteva măsuri prin care să impoziteze investitorii și să descurajeze speculatorii, însă efectul nu a fost cel scontat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI