În ultima perioadă, România s-a confruntat cu probleme de natură financiară, în urma scumpirilor excesive la alimente și facturile de utilități. Cu toate acestea, statisticile arată că ar exista state care o duc mult mai rău. Locuitorii unui stat din America de Sud pot cumpăra doar 30 de ouă folosind salariul pe o lună de zile.
Una dintre cele mai populare țări din America Latină se confruntă cu mari probleme financiare. Potrivit celor de la Agerpres, salariul minim pe economie din Venezuela este echivalentul a 7,59 de dolari, adică 34, 23 de lei.
Conform cursului oficial, cetățenii din patria telenovelelor primeau, până în martie 2022, salariile minime și pensiile în valoare de 29,68 de dolari. În prezent, acestea ar fi scăzut la valoarea infimă de numai 7,59 dolari.
Studiile de piață arată că suma respectivă de bani nu a fost suficientă pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari, ci a ajuns pentru a cumpăra doar o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari.
Estimările realizate la Centrul de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM) demonstrează, cu stupoare, că o familie cu cinci persoane din Venezuela are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi achiziționa alimentele de bază necesare hrănirii familiei.
Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală, bolivarul, care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de moneda americană, potrivit Adevărul.
Citește și Impozitare pensii 2023. Anunțul momentului pentru acești pensionari
Acum trei ani de zile, Venezuela a fost lovită extrem de puternic de inflaţie, în urma căreia scumpirile ajunseseră chiar şi la 400.000%.
În consecință, în anul 2022, oficialii țării au efectuat o a doua denominare, tăind şase zerouri din coada monedei sale.
Cunoscută drept și patria telenovelelor de succes, Venezuela a fost, cândva, o țară bogată în petrol. Cu toate acestea, statul a înregistrat o contracţie a Produsului Intern Brut de 80%, începând din 2013, motiv pentru care, în prezent, circa 65% din gospodării au foarte mari lipsuri pe plan financiar.
Preşedintele Nicolas Maduro susține că problemele economice ale Venezuelei ar fi un rezultat al embargoului petrolier impus de Statele Unite ale Americii.