O țară europeană a impus vaccinarea obligatorie a persoanelor majore. Astfel, națiunea devine prima țară din UE în care cetățenii cu vârsta peste 18 ani sunt obligați să se vaccineze anti-coronavirus, în încercarea de a limita răspândirea virusului și pentru a lupta împotriva posibilelor noi variante. Peste 60% din populație aprobă această măsură, potrivit unui sondaj. Cine refuză imunizarea obligatorie riscă amenzi de până la 3600 de euro!
Președintele acestei țări europene a promulgat legea referitoare la vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului. Măsura a intrat în vigoare astăzi, 5 februarie, statul devenind prima țară din Uniunea Europeană care dă o astfel de lege. Totuși, nu toate persoanele sunt obligate să se vaccineze. Excepție de la această regulă fac femeile însărcinate, oamenii care au contractat virusul cu mai puțin de 180 de zile în urmă și cei care sunt scutiți din motive medicale, scrie Le Figaro.
Vaccinarea anti-Covid este obligatorie în Austria, începând de astăzi! Legea a fost publicată, vineri, 4 februarie, în Monitorul Oficial din Viena, după ce a fost semnată de președintele Alexander Van der Bellen. Amenzile pentru nevaccinaţi pleacă de la 600 de euro și ajung la 3.600 de euro. Toți adulții care locuiesc în Austria trebuie să se supună măsurilor impuse de guvern. Există, însă, scutiri pentru gravide și pentru cei care și-ar pune în pericol sănătatea.
„Alexander Van der Bellen a promulgat, astăzi (n.r. – vineri, 4 februarie), la prânz, legea federală privind obligația de vaccinare împotriva Covid-19”, a anunțat președinția într-un comunicat de presă.
Austriecii care refuză să se vaccineze riscă amenzi cuprinse între 600 și 3.600 de euro. Sancțiunile vor fi aplicate abia la jumătatea lunii martie, când va intra în vigoare faza a doua. Femeile însărcinate și persoanele care nu pot fi vaccinate, fără a-și pune sănătatea în pericol, sunt exceptate de la lege, a anunțat Ministerul Sănătății.
Potrivit unui sondaj recent, mai bine de jumătate dintre austrieci aprobă măsura. Pe de altă parte, legea este și contestată. Zeci de mii de oameni au ieșit în străzi, de la anunțarea proiectului, în noiembrie, pentru a denunța o măsură radicală. Însă, pentru ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, vaccinarea obligatorie are ca scop protejarea împotriva „noilor valuri și lupta împotriva noilor variante care ar putea apărea în lunile următoare”, a explicat oficialul pe Twitter.
În același timp, guvernul austriac a anunțat o relaxare a restricțiilor, inclusiv pentru nevacciniști, care nu aveau voie să intre în restaurante, centre culturale și sportive.