Țara din Europa unde s-au închis primele magazine Lidl. Mulți clienți vor suferi

de: Cezar Andrei
21 03. 2022

Țara din Europa unde s-au închis primele magazine Lidl. Scumpirea carburanților din ultima perioadă au dus la luarea unor măsuri radicale. Într-unul din statele membre ale Uniunii Europene, transportatorii au intrat în grevă și au oprit activitatea camionagiilor cerând îmbunătățirea condițiilor de muncă și ieftinirea combustibilului. Asta a dus inevitabil la o criză a aprovizionării marilor lanțuri de magazine. Retailerul german Lidl a luat decizia de a-și închide o parte din supermarketuri din cauza lipsei de produse.

Lidl a închis magazine într-o țară din Europa din cauza lipsei de produse

Primul stat european în care Lidl a anunțat că își oprește parțial activitatea este Spania. Vineri, retailerul german precizat că două dintre supermarketurile sale din Gijon, de pe străzile Ezcurdia și Perez de Ayala s-au închis în ziua respectivă ca urmare a lipsei produselor de pe rafturi.

Ttransportatorii spanioli au intrat în grevă de mai bine de o săptămână, iar consecințele acestei decizii se resimt deja în mai toate sectoarele de activitate. Unul dintre cele mai afectate este domeniul turismului, unde hotelierii încep să resimtă lipsa produselor proaspete.

De asemena, consecințele sunt grave și în sectorul zootehnic, acolo unde fermierii se plâg de lipsa hranei pentru aproximativ 100.000 de capete de bovine, potrivit asociației Tinerii Fermieri Menasalbas (Toledo).

În perioada următoare, în Spania vor avea loc discuții între miniștrii Afacerilor Economice, Finanțelor și Transporturilor și Comitetul Național pentru Transport Rutier (CNTC) în speranța ajungerii la un numitor comun privind situația din acest domeniu.

Ministrul francez al Agriculturii: ne paște o criză alimentară golbală

Creșterea prețului la carburanți duce automat și la o scumpire a produselor și serviciilor. Iar situația devine tot mai îngrijorătoare în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, doi dintre cel mai mari producători de culturi din lume.

Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a declarat la Bruxelles, înaintea unei întâlniri cu miniștrii Agriculturii din stalele UE, că războiul asta ar putea duce la o criză alimentară „la scară globală”, în condițiile în care cele două țări beligerante asigura 29% din exporturile de grâu la nivel mondial.

Mai multe țări restricționează exportul

Unele țări ale lumii, precum Turcia, Argentina și Serbia, au impus sau urmează să impună interdicții la export.

În Ungaria, toate persoanele care doresc să exporte grâu, secară, orz, ovăz, porumb, soia și semințe de floarea soarelui, considerate „produse de importanță strategică”, sunt obligate să informeze autoritățile. Pot comercializa astfel de produse în afara țării doar în scopuri umanitare, potrvit guvernului de la Budapesta.

În tot acest context, România a devenit, recent, cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană. În ultimele două săptămâni, din România au plecat către export aproape 180 de mii de tone de grâu, o cantitate uriașă față de aceeași perioadă a anului trecut când țara noastră exporta circa 62.800 de tone de grâu, adică de aproape trei ori mai puțin.

Comercializarea către alte state nu va fi interzisă a anunțat ministrul Agriculturii, care dă asigurări că nu vom duce lipsă de materii prime pentru industria alimentară.

„Este o oportunitate pentru noi”, a declarat Adrian Chesnoiu. „Avem consumul intern asigurat, iar surplusul poate merge către aprovizionarea altor state”, a adăugat acesta.

Anul trecut, țara noastră a înregistrat o producție record de grâu, de aproximativ 11 milioane de tone.