Țara din Europa unde prețul gazelor se va tripla. Experții au făcut anunțul crunt
Războiul de lungă durată dus de Rusia în Ucraina și sancțiunile impuse Moscovei de către Occident destabilează Europa. Consecințele se văd tot mai clar în foarte multe țări din UE. Într-un stat membru al blocului comunitar, prețul gazelor se va tripla. Anunțul a fost făcut de experți, care dezvăluie ce ne așteaptă în continuare.
Prețurile gazelor de consum s-ar putea tripla pe fondul amenințărilor rusești
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după ce Rusia a redus livrările către Europa, a avertizat un înalt oficial din domeniul energiei. În urma alertei, președintele Agenției Federale de Rețea, Klaus Müller, a cerut populației și industriei să economisească gaz. Cantitățile de gaze importate nu au fost încă reduse într-o asemenea măsură încât furnizorii ar putea crește în continuare prețurile, a spus el. Dar următoarele câteva zile sunt cruciale.
Alarmă în Germania privind criza energetică
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat joi, 23 iunie, al doilea dintre cele trei niveluri de creștere a prețurilor la gaze, așa-numitul nivel de alarmă. Potrivit experților, acest lucru ar trebui să clarifice gravitatea situației – cu scopul de a economisi cât mai multă energie în mod voluntar. Primul nivel, nivelul de avertizare timpurie, este în vigoare de la sfârșitul lunii martie, la patru săptămâni după atacul rusesc asupra Ucrainei.
„Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creştere de patru până la şase ori a preţurilor de pe piaţă”, a declarat şeful agenţiei federale germane de distribuţie, Klaus Müller.
Avertisment pentru populație
Totuși, este puţin probabil ca astfel de „salturi uriaşe de preţ” să fie transferate în totalitate către consumatori, a spus Müller, dar cetăţenii germani trebuie să se pregătească pentru o creştere dramatică a costurilor. „Este posibilă o dublare sau o triplare”, a afirmat oficialul.
Recent, Ministerul german al Economiei a anunţat cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgenţă în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung, ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Federația Rusă. Aşa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilităţi să transfere preţurile ridicate la gaze către clienţi, contribuind astfel la scăderea cererii. Habeck a susținut că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze ruseşti după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis 10 zile pentru o inspecţie anuală.
Ce ar putea să facă Putin
Întrebat dacă este îngrijorat că președintele rus Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, ministrul Economiei a răspuns: „Aş minţi dacă aş spune că nu”.
Klaus Müller a dezvăluit că Germania ar putea rezista puţin peste două luni fără livrările de gaz rusesc. Țara trebuie să economisească gazul şi să îşi diversifice rapid furnizorii, a transmis şeful agenţiei federale germane de distribuţie.