Țara din Europa unde oamenii primesc câte un covrig de fiecare dată când merg cu bicicleta

de: Ana Chivu
08 07. 2022

O țară din Europa îi felicită pe cei care merg cu bicicleta și îi încurajează să facă în continuare acest lucru cu un covrig. Oamenii care renunță la mașini și aleg să pedaleze primesc unul din cele mai iubite și cunoscute produse de patiserie din lume. Această inițiativă le este cunoscută localnicilor deja de șase luni. Demersul are scopul de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Unde se întâmplă acest lucru?

O țară din Europa oferă oamenilor covrigi gratis celor care merg cu bicicleta

Mulți oameni aleg ca din comoditate să folosească pe cât de des posibil mașina. Nu este cea mai bună variantă pentru că majoritatea vehiculelor poluează și în orașele aglomerate ajungi să stai oricum foarte mult în trafic. Desigur că unii s-ar ambiționa să primească un mic lucru dacă fac o alegere bună pentru mediu, dar și pentru sănătatea lor, lucru la care s-au gândit deja autoritățile dintr-o țară din Europa.

Mai exact, landul german Baden-Württemberg din sudul țării a oferit în ultimele șase luni câte un covrig gratuit persoanelor care merg la muncă pe bicicletă. Acest demers are scopul de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu mai puțin de 130.000 de covrigi au fost oferiți în cadrul inițiativei menționate care a costat landul aproximativ 60.000 de euro.

Suma este destinată subvenționării acestei gustări clasice din patiserii, arată ministrul Transporturilor. Mai mult decât atât, fiecare covrig oferit gratuit bicicliștilor le-a adus brutăriilor participante 45 de cenți în plus față de cheltuielile normale. Covrigii nu sunt oferiți oricui, pentru că oamenii care merg cu bicicleta trebuie să facă dovada prin prezentarea căștii sau aducerea bicicletei în fața brutăriei de unde urmează să primească produsul.

Reducerea emisiilor de gaze

Transportul a fost sursa a circa un sfert din totalul de emisii de CO2 din UE în 2019. Acest sector este singurul în care emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în ultimele trei decenii. Predicțiile specialiștilor din acest moment estimează scăderea din sectorul transporturilor până în 2050 la doar 22%.

Transportul rutier reprezintă aproximativ o cincime din emisiile la nivelul Uniunii Europene. Există două modalități pentru reducerea emisiilor de CO2 la mașini: eficientizarea acestora sau schimbarea combustibilului. Mașinile electrice sau alte vehicule fără emisii câștigă totuși teren.

  • Acțiuni UE pentru reducerea emisiilor din transporturi

-o nouă schemă de comercializare a cotelor de emisii (ETS) pentru transportul rutier și construcții
-o proporție mai mare de combustibili din surse regenerabile în transporturi
-eliminarea avantajelor fiscale pentru combustibilii fosili
-o revizuire a legislației referitoare la infrastructura necesară combustibililor alternativi pentru mărirea capacității acesteia