14 nov. 2023 | 08:21

Țara din Europa unde mașinile electrice vor avea aceleași taxe ca cele pe benzină. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

News
Țara din Europa unde mașinile electrice vor avea aceleași taxe ca cele pe benzină. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024
Mașină electrică la încărcat

Elveția pune capăt privilegiilor fiscale pentru mașinile electrice, astfel că, impozitarea lor se va face la fel ca pe cele pe benzină, începând din 2024. Unul dintre factorii determinanți în luarea acestei decizii îl reprezintă vânzările spectaculoase și creșterea cotei de piață, care au impulsionat autoritățile elvețiene să revizuiască politica de scutiri de taxe pentru vehiculele electrice.

Decizia momentului în Elveția privind taxele mașinilor electrice

De-a lungul ultimelor decenii, Elveția a fost recunoscută pentru politica sa prietenoasă cu mediul, oferind scutiri de taxe pentru mașinile electrice, în încercarea de a încuraja tranziția către vehicule cu emisii reduse. Cu toate acestea, cu creșterea semnificativă a popularității mașinilor electrice, autoritățile au simțit că este momentul să aducă o schimbare.

Așa se face că, autoritățile din Elveția au surprins populația în urma deciziei de a impozita mașinile electrice la fel ca pe cele cu motoare pe benzină, începând cu următorul an. Vestea vine ca un șoc pentru proprietarii de mașini electrice, mai ales că aceste vehicule au beneficiat de scutiri de taxe, încă din anul 1997.

Decizia a fost luată de Consiliul Federal, aproape cu unanimitate de voturi, pe fondul unei creșteri nesperate a vânzărilor de mașini electrice în ultimii ani. Datele arată că vânzările de automobile electrice au crescut de 6 ori în ultimii ani, iar cota de piață estimată pentru anul 2023 se situează la 25%.

Această creștere semnificativă a determinat autoritățile să reevalueze avantajele fiscale acordate mașinilor electrice.

CITEȘTE ȘI: Uniunea Europeană schimbă legea: cum te încurajează să treci la mașini electrice

Ce taxe vor plăti proprietarii mașinilor electrice și cum vor fi folosiți banii

Elveția va implementa, începând cu 1 ianuarie 2024, o taxă unică de 4% pentru vehiculele electrice, indiferent dacă acestea sunt importate sau produse local. Această schimbare marchează sfârșitul unei perioade în care mașinile electrice au beneficiat de scutiri de taxe, iar veniturile obținute din această nouă taxă vor fi direcționate către Fondul pentru drumuri naționale și transporturi de aglomerare – FORTA.

Scopul principal al implementării acestei taxe este acela de a compensa pierderile fiscale estimate între 100 și 150 de milioane de franci elvețieni asociate scutirii de impozit pentru vehiculele electrice în anul 2023.

Autoritățile au argumentat că este necesar să echilibreze contribuția la buget și să asigure resursele necesare pentru dezvoltarea și întreținerea infrastructurii de transport.

CITEȘTE ȘI: Cât valorează o mașină electrică second hand: Testele care îți arată ce preț merită un astfel de vehicul

Astfel, Fondul pentru drumuri naționale și transporturi de aglomerare – FORTA, va beneficia de aceste noi resurse financiare, contribuind astfel la îmbunătățirea rețelei de drumuri și la dezvoltarea proiectelor de transport în întreaga țară.

Vânzarea mașinilor electrice a depășit așteptările autorităților

Cu o creștere impresionantă de șase ori între 2018 și 2022, piața mașinilor electrice în Elveția a atins noi culmi, ajungând la 45.000 de unități vândute în acest an. Estimările pentru 2023 indică o cota de piață de până la 25%, semnalând o tranziție accelerată către vehicule cu emisii reduse în această țară.

Această evoluție reflectă nu doar o schimbare în preferințele consumatorilor, ci și o adaptare la politici guvernamentale care încurajează utilizarea mașinilor electrice. Același trend crescut se observă ți în România, astfel că, în primele opt luni ale acestui an a fost raportată o creștere semnificativă în vânzările de mașini electrice și hibride.

CITEȘTE ȘI: Mașinile electrice nu sunt perfecte: ce trebuie să știi înaintea achiziției de autoturisme verzi

Datele furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor arată o creștere de peste 35% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Acest avans semnificativ ar putea arăta o schimbare de mentalitate în rândul consumatorilor români, care devin tot mai interesați de opțiunile de mobilitate durabilă.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
„Chiar n-ar fi trebuit să port asta”. Motivul pentru care Kate Middleton regretă ținuta aleasă de Crăciun, în 2019. FOTO
Click.ro
Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cod Galben de vânt și ninsoare. Prognoza meteo specială
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PUTIN, AVERTISMENT la ADRESA ROMÂNIEI! Suntem VIZAȚI DIRECT!
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Ultimele episoade ale primului sezon Iubire cu parfum de lavandă se văd diseară, de la 20.30, la Antena 1
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro