Țara din Europa plină de români unde apartamentele s-au ieftinit semnificativ. Nimeni nu visa la o casă, acum sunt ieftine

de: Ioana Bucur
06 08. 2023

Specialiștii descriu o prăbușire a prețurilor, o criză imobiliară de proporții, în condițiile în care cererea de achiziție este la pământ. Află care este țara din Europa plină de români unde apartamentele s-au ieftinit semnificativ. Puțini ar fi îndrăznit să viseze să își poată cumpăra o locuință acolo.

Țara din Europa în care apartamentele s-au ieftinit semnificativ

În contextul creșterii costurilor de împrumut și a faptului că perspectivele prezentate de specialiști nu sunt deloc optimiste, cererea pentru locuințe este în continuă scădere.

Datele strânse în ultima lună arată că prețurile apartamentelor s-au ieftinit semnificativ, efectul celor 13 creșteri ale ratei dobânzii de la Banca Angliei de la sfârşitul anului 2021, măsuri ce i-au împiedicat pe mulți oameni să poată susțină rate mai mari pentru locuințe.

Piața imobiliară din Marea Britanie, o țară cu o comunitate numeroasă de români, se confruntă cu o criză majoră, cea mai mare prăbușire de la criza financiară globală de acum mai bine de zece ani.

Potrivit datelor oferite de Nationwide Building Society, prețurile sunt cu 3,8% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate astea, economiștii credeau că scăderea va fi ceva mai mare, de 4%.

„Accesibilitatea locuinţelor rămâne o problemă pentru cei care caută să cumpere o casă cu un credit ipotecar”, a declarat Robert Gardneer, economistul şef al Nationwide.

Te-ar putea interesa și: Cine plătește reparațiile la apartamentele luate cu chirie. Legea este clară

Criză imobiliară majoră

Piața a reușit însă să evite o prăbușire uriașă, ce părea un scenariu posibil în toamna anului 2022, când bugetul pregătit de premierul Liz Truss a dus la creșterea costurilor de împrumut la maximul ultimilor 14 ani.

În noiembrie anul trecut, Nationwide Building Society prezenta, ca cel mai negru scenariu, o potențială scădere de 30% a prețurilor. Potrivit instituției, în luna iunie 2023 au fost încheiate 86.000 de tranzacţii imobiliare, un număr cu 15% mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent şi cu aproximativ 10% mai mic decât cel de dinaintea pandemiei.

În condițiile în care cumpărătorii sunt tot mai puțini, constructorii şi-au redus proiectele anticipând o micșorare continuă a cererii.

Te-ar putea interesa și: Apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România. Cum a fost posibil acest preţ, în plin bum imobiliar