28 iul. 2023 | 18:05

Apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România. Cum a fost posibil acest preţ, în plin bum imobiliar

Info Imobiliare
Apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România. Cum a fost posibil acest preţ, în plin bum imobiliar
Când vorbim de piața imobiliară, noțiunea de proprietate subevaluată ar putea părea de neconceput.

Când vorbim de piața imobiliară, noțiunea de proprietate subevaluată ar putea părea de neconceput. Până la urmă, de ce și-ar vinde cineva cel mai scump bun al său la un preț mai mic decât valoarea sa? Este și cazul de față, un apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România. Citește mai departe și află cum a fost posibil acest preţ, în plin bum imobiliar.

Motivele pentru care proprietățile bune sunt vândute sub valoarea lor

Conform specialiștilor imobiliari, există multe motive pentru care oamenii vând proprietăți sub valoarea de piață.

Achiziționarea unei proprietăți bune la un preț mai mic decât valoarea de piață poate aduce câștiguri financiare uriașe și chiar poate ajuta investitorii să își cumpere mai repede următoarea proprietate.

Vezi și: Țara din Europa unde s-a prăbușit piața imobiliară. Apartamentele sunt la cele mai mici prețuri, urmează și România?

Atât proprietarii-ocupanți, cât și investitorii, vând proprietăți la un preț mai mic decât valoarea lor din mai multe motive. În timp ce proprietățile subevaluate pot fi găsite din când în când, în marea majoritate a cazurilor, dacă prețul unei proprietăți pare prea bun pentru a fi adevărat, există în general un motiv.

Ulterior, merită să finalizați o cercetare adecvată, deoarece prețul poate fi scăzut din mai multe motive, cum ar fi vecinii rău-platnici, probleme structurale ale casei sau factori de zgomot, printre altele.

Cu toate acestea, epxerții imobiliari spun că există cel puțin șase motive pentru care proprietățile bune pot fi vândute sub valoarea de piață. Dar vom vorbi ceva mai târziu despre asta. Deocamdată, să aflăm cum a fost posibil să se  vândă un apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România.

Cum s-a vândunt un apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România

În contextul în care cel mai ieftin apartament, cu doar două camere, nu se mai vinde sub 35 – 40 de mii de euro, vorbind de un spațiu de locuit nou, faptul că s-a putut vinde un apartament la doar 700 lei, în cel mai scump oraş din România, este un mare mister.

Situația de facto s-a petrecut în Brașov, un oraș cunoscut totuși pentru prețurile relativ mari la vânzarea unor locuințe.

Concret, vorbim de un apartament intrat în proprietatea municipiului Brașov al cărei patrimoniu este administrat de RIAL, iar vânzarea a generat și un scandal în cadrul Consiliului Local Brașov, după ce unul din consilieri, Ciprian Chiricheș reclama absurdul situației.

Vezi și: Cât costă un apartament de 50 de metri pătrați în 2023 în București, Cluj sau Brașov. Diferențe mari de prețuri

Conform consilierului PNL, deși vorbim de un apartament la doar 700 lei, cheltuielile de judecată de achitat de către administratorul patrimoniului, RIAL, precum și Primăria Brașov se ridicau la 5.000 de lei.

”Legat de felul în care a fost gestionat patrimoniul, acesta nu este decât un exemplu. Poate cel mai recent. Exemplu pe care îl investigăm și am avut niște discuții de analiză cu conducerea RIAL și cu juridicul din primărie, tocmai pentru a înțelege de fapt cine și de ce nu s-a împotrivit vânzării în condițiile acestea.

Direcția juridică a primăriei, așa cum primește de foarte multe ori decizii de instanță cu recomandarea RIAL-ului privind neapelarea vânzării, a primit și în cazul acesta. Aceste decizii, RIAL-ul nu le formulează incluzând valoarea la care ar urma să se facă vânzarea. Ca un gestionar de patrimoniu și gestionar al bunurilor primăriei, este datoria lor să ofere aceste informații și să facă aceste evaluări.

În mod normal, toate aceste evaluări vin pe o grilă standard, impusă de lege, o grilă care ne face să vindem aceste imobile la aproximativ un sfert din prețul real al pieței. În cazul de față, prin decizia instanței și prin aplicarea unei alte grile, valoarea este cea pe care ați menționat-o și dumneavoastră. Este dureros că se ajunge la astfel de situații”, scrie primarul Allen Coliban, conform publicației BizBrașov.

Totul ar fi plecat de la o cerere depusă în instață de adevăratul proprietar al respectivului apartament, cerere prin care cerea celor două instituții să încheie contractul de vânzare cumpărare a apartamentului.

Conform informațiilor, acest apartament este situat în zona ultracentrală a orașului Brașov, loc unde prețurile sunt peste media locală, spre exemplu un apartament cu 3 camere sevinde la nu mai puțin de 115 mii de euro.

Șase motive pentru care proprietățile pot fi vândute sub valoarea de piață

Cazul relatat mai sus se încadrează, în mod clar, în această categorie, dar motivele și mecanismele sunt diferite.

Cu toate astea, în piața imobiliară există, conform experților, șase motive pentru care proprietățile bune pot fi vândute sub valoarea de piață:

1.Reducerea dimensiunilor

Dacă proprietarii-ocupanți mai în vârstă doresc să se reducă sau să se mute într-o casă de pensionare, în multe cazuri prețul nu va fi o prioritate. Este posibil ca proprietarul să prefere o vânzare rapidă și, prin urmare, să anunțe proprietatea la un preț mai mic.

2.Prezentare

Pe piețele slabe, când stocul de locuințe este ridicat, cumpărătorii pot fi mai selectivi și vor prefera, în general, proprietăți renovate. Investitorii isteți pot achiziționa locuințe mai vechi care vor cere prețuri mai mari după ce sunt finalizate îmbunătățiri minore și rentabile.

3.Divorțul

Similar cu situația de reducere a dimensiunii, atunci când un cuplu se separă, prețul proprietății poate să nu fie o prioritate. Mai degrabă, proprietarii pot solicita o vânzare rapidă.

4.Agenți de vânzare neinformați

Dacă un agent nu este familiarizat cu suburbia, este posibil ca acesta să subevalueze prețul proprietății. În plus, este posibil ca agentul să nu fie familiarizat cu zonarea specifică a proprietății.

Vezi și: Vești proaste pentru românii care vor să-și cumpere apartament! Ce se întâmplă cu piața imobiliară

De exemplu, un agent de vânzări poate anunța proprietatea ca fiind o potențială dezvoltare duplex, însă normele de planificare pot permite un triplex sau mai mare.

5.Probleme financiare

Este posibil ca proprietarii proprietății să se afle sub presiune financiară. Este posibil ca aceștia să fi avut un chiriaș rău platnic care nu a plătit chiria sau să fi acumulat prea multe datorii personale pentru a face față ratelor de rambursare a ipotecii.

6.Chiriași dificili

Chiriașii existenți pot fi dificili și pot oferi doar un acces limitat la proprietate pentru deschiderea casei. Acest lucru poate descuraja potențialii cumpărători, ceea ce înseamnă mai puțină concurență și șansa unui preț mai mic.

Vezi și: Bula imobiliară se prăbușește în Europa. Prețurile scad dramatic, urmează și în România?

Cu siguranță este mai important să cumperi o proprietate cu cele mai bune perspective de creștere pe termen lung decât să vă concentrați pe cea mai bună afacere, deoarece acea economie inițială poate dispărea în curând dacă proprietatea are performanțe slabe.

Ar trebui să te concentrezi întotdeauna pe cea mai bună investiție pe termen lung. Cu toate acestea, pe o piață mai slabă, există oportunități de a obține proprietăți excelente și de a obține ceva mai mult din preț.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Rețeta care îi va impresiona pe invitații la masa de Crăciun. Carnea de rața, ingredientul cheie
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro