Ţara din Europa în care elevii ar putea merge doar 3 zile la şcoală! Actuala criză economică, determină guvernele europene să caute noi metode de a reduce cheltuielile bugetare. Un proiect controversat a fost propus în Anglia, în care elevii ar putea merge doar 3 zile la şcoală. Direcotrii școlilor iau în considerare săptămâni de trei sau patru zile. Decizia vine ca urmare a imposibilității de a plăti creșterile salariale ale profesorilor și costurile mari ale energiei.
Guvernul a avertizat școlile din Anglia să nu-și trimită copiii acasă pentru a economisi costurile cu energia în această iarnă. Acest avertisment vine în contextul unui poriect extrem de cntroversat și dezbătut pulbic.
Este vorba de decizia unor școli care au luat în considerare posibilitatea de a lucra trei sau patru zile pe săptămână pentru a economisi bani. Un sindicat al directorilor de școli a declarat că este puțin probabil ca școlile să introducă săptămâni mai scurte. Cu toate astea, sunt posibile și alte reduceri, în contextul creșterii facturilor la energie.
Sindicatul a spus că ar putea duce la creșterea numărului de elevi în clase sau la întârzieri în proiectele de construcție. La fel ca și întreprinderile, școlile nu sunt acoperite de plafonul de preț pentru facturile de energie pentru gospodării.
Multe dintre ele se vor confrunta cu creșteri mari ale prețurilor. Bugetele școlare din Anglia urmează să crească cu 7% per elev în acest an, ca parte a unui acord de finanțare pe termen lung.
Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.
În acest sens, directorii de școli avertizează că acest lucru ar putea să nu acopere creșterea preconizată a prețurilor la energie și creșterea costurilor cu personalul. Școlilor li s-a cerut să acopere creșterile salariale anunțate recent pentru profesori și alți membri ai personalului din bugetul existent pentru educație.
Sunday Telegraph a relatat că unii directori de școli au luat în considerare reducerea săptămânii școlare la trei sau patru zile pentru a economisi bani. Asociația liderilor de școli și colegii (ASCL) a declarat că nu a auzit de școli care intenționează să facă acest lucru, adăugând că este puțin probabil.
Secretarul general Geoff Barton a declarat că scurtarea săptămânii școlare ar aduce doar economii „relativ marginale” și ar fi „nepopulară pentru familii”.
Cu toate acestea, el a avertizat că școlile se confruntă în continuare cu decizii dificile pentru a acoperi costurile. Directorii de școli au în vedere înghețarea recrutărilor, suspendarea proiectelor de construcție.
Se pune problema, probabil, și de creștere a numărului de clase în viitor pentru a economisi bani. Școlile au raportat reducerea cheltuielilor cu profesorii sau a orelor de predare. S-au decis reducerea cheltuielilor și cu întreținerea clădirilor ca măsuri de reducere a cheltuielilor avute în vedere.
„Majorarea facturilor pentru unele școli a fost”echivalentă cu costul unui profesor cu normă întreagă. Creșterea facturilor va avea aproape sigur un impact negativ asupra educației.”, declară Paul Whiteman, secretarul general al NAHT.
Departamentul pentru Educație a declarat că se așteaptă ca toate școlile să fie deschise dimineața și după-amiaza, cinci zile pe săptămână. Aceeași instituție a mai adăugat că prezența regulată este „vitală pentru educația, dezvoltarea și bunăstarea copiilor”.
Un purtător de cuvânt a declarat că aproximativ 70% dintre școli asigură deja o săptămână de 32,5 ore din bugetele existente. În luna martie, guvernul spunea că se așteaptă ca toate școlile de masă finanțate de stat din Anglia să fie deschise cel puțin 32,5 ore pe săptămână până în septembrie 2023. „Școlile ar trebui să își planifice bugetele în conformitate cu această așteptare minimă”, au adăugat ei.
Școlile din Anglia sunt administrate de autoritățile locale. Acestea au obligația legală de a fi deschise timp de 190 de zile pe an, echivalentul a cinci zile pe săptămână pe parcursul unui an școlar de 38 de săptămâni. Aceeași obligație nu se aplică și academiilor.
Cu toate astea, se așteaptă ca acestea să facă acest lucru în conformitate cu orientările guvernamentale. Inspectorii școlari au competența de a obliga școlile să justifice o săptămână mai scurtă. Dar asta, doar dacă consideră că aceasta are un impact asupra calității educației oferite.