07 ian. 2022 | 12:40

Țara din Europa cu un declin demografic record. E cel mai puternic de la căderea comunismului

Social
Țara din Europa cu un declin demografic record. E cel mai puternic de la căderea comunismului
Statul va pierde 25% din populație până în 2040

O statistică anunțată de Euractiv vine cu vești proaste pentru vecinii bulgari. Datele arată că Bulgaria va pierde 25% din populație până în 2040. Datele sunt confirmate și de Academia Bulgară de Științe și Universitatea din Sofia, care spune că Bulgaria are cel mai rapid declin demografic din lume. Dacă dați un search pe Google la cuvintele „Bulgaria” și „demografie”, veți afla rapid că, de ani de zile, jurnaliștii și analiștii raportează că populația țării este una dintre cele mai rapid reduse din lume.

Pe măsură ce Europa de Est se micșorează, Bulgaria devine o țară fantomă

De la sfârșitul comunismului, în urmă cu 30 de ani, numărul de locuitori a scăzut cu mai mult de o cincime, de la aproape 9 milioane la aproximativ 7 milioane. Această cifră este aproximativ echivalentă cu procentul de pierdere înregistrat în Siria în ultimul deceniu, diferența fiind că Siria era în război.

Porțiuni mari din mediul rural din Bulgaria au fost golite de conținut. Populația a dispărut, dar clădirile sunt încă în picioare. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, dacă aceste tendințe continuă, Bulgaria se va contracta și mai mult, ajungând la aproximativ 5,4 milioane de persoane până la jumătatea secolului. Asta ar însemna o reducere suplimentară de 23 – 25%.

Alte estimări spun că ar putea coborâ până la 4 milioane, mai puțin de jumătate din populația sa de vârf. Iar Bulgaria este doar unul dintre multele locuri care se transformă din cauza schimbărilor demografice uriașe. În America de Nord, în Asia de Est și în alte părți ale Europei, rata natalității este în scădere.

Anul trecut, în SUA, numărul total de nașteri a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani, iar rata medie de fertilitate a scăzut de la 1,76 la 1,72 nașteri pe femeie, al patrulea an consecutiv în care rata a scăzut. În același timp, urbanizarea îi atrage pe cei tineri și ambițioși din mediul rural. Comunitățile rurale de pretutindeni sunt pe cale de dispariție.

Bulgaria va pierde 25% din populație până în 2040

Bulgaria are cel mai rapid declin demografic din lume, iar populația va scădea cu un sfert până în 2040, potrivit unui studiu realizat de Academia Bulgară de Științe și Universitatea din Sofia. Populația Bulgariei ar urma să se prăbușească de la aproape 7 milioane de locuitori la o cifră cuprinsă între 5,08 milioane și 5,8 milioane în următoarele două decenii, potrivit autorilor studiului.

În condițiile actuale, caracterizate de o criză demografică tot mai profundă, dezvoltarea viitoare a orașelor bulgare, inclusiv a celor mari, va fi determinată de capacitatea lor de a păstra și de a atrage locuitori. Se preconizează că populația urbană a țării va atinge o pondere de 79% în 2040, față de 74% în prezent, arată datele publicate de EURACTIV.

„Orașele care reușesc să fie flexibile și să se dezvolte într-un mediu în schimbare dinamică vor fi capabile să atragă bani și oameni. Micile așezări din Bulgaria, inclusiv orașele mici, nu vor fi pregătite pentru acest mediu competitiv.

Un factor agravant suplimentar va fi îmbătrânirea populației. Altul este și forța de muncă insuficientă, precum și forța de muncă slab calificată. În 1989, populația Bulgariei era de aproape 9 milioane de locuitori. De atunci aceasta a scăzut rapid.”, arată Krassen Nikolov, reprezentatul Euractiv pentru Bulgaria, în studiu.

Cifrele principale sunt clare

În 1988, populația Bulgariei a atins un nivel maxim de 8,9 milioane de locuitori. În prezent, aceasta este de 6,9 milioane. Acest lucru înseamnă că, în puțin peste trei decenii, populația țării a scăzut cu un extraordinar 25 %.

Aceasta este o scădere chiar mai dramatică decât cea înregistrată în Bosnia și Herțegovina, care a suferit patru ani de război. Conform proiecției „realiste”, și nu pesimiste, a NSI, populația țării va continua să scadă, ajungând la o scădere de 35% până în 2050, comparativ cu 1988.

Natalitatea și degradarea socială în Bulgaria

În 1950, în Bulgaria s-au născut un număr record de 182.571 de copii. Cu câteva fluctuații, acest număr a scăzut de atunci. Anul trecut, s-au născut 61.538 de copii în Bulgaria.

De asemenea, în 1950 s-a înregistrat cel mai mare spor natural înregistrat vreodată în această țară. Asta înseamnă că în acel an au existat cu 108.437 de nașteri mai multe decât decese.

Din 1990, însă, în Bulgaria au fost mai multe decese decât nașteri. În 2019, au murit cu 46.545 mai mulți bulgari decât s-au născut. În ultimele trei decenii, un număr mare de persoane au emigrat, în special de când Bulgaria a aderat la Uniunea Europeană în 2007.

În 2010, 308.089 de cetățeni bulgari erau înregistrați ca locuind în cele 28 de state membre ale UE și în cele patru țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS). Datele statistice arată că este posibil ca un număr mai mare de cetățeni bulgari să fi trăit și să fi lucrat ilegal și să își fi legalizat ulterior situația. Cu toate acestea, până în 2019, acest număr a crescut la 890 000.

Aproape 400.000 de bulgari locuiesc în Germania

Numai în Germania erau înregistrați 39.153 de bulgari în 2005, un număr care a crescut cu 820%, ajungând la 360.170 în 2019. Câteva sute de mii trăiesc, de asemenea, în Turcia.

Potrivit datelor, până la 1,5 milioane de cetățeni bulgari trăiesc acum în străinătate. Scăderea rapidă a populației Bulgariei poate fi pusă pe jumătate pe seama emigrației și pe jumătate pe seama cauzelor naturale.

Acestea din urmă sunt legate de rata scăzută a natalității din țară. Însă, cu o rată de fertilitate de 1,58, adică numărul mediu de copii pe care îi are fiecare femeie, Bulgaria se află aproape exact în media UE.

Rata de fertilitate a Bulgariei s-a prăbușit

Cu toate acestea, în timpul zilelor dificile de după prăbușirea comunismului, rata de fertilitate a Bulgariei s-a prăbușit la 1,1 în 1997. Pentru ca o populație să rămână la aceeași dimensiune, acest număr trebuie să fie de 2,1.

În afară de rata de fertilitate, ceea ce face ca situația să fie mult mai gravă decât în cea mai mare parte a restului Europei este o rată ridicată a mortalității. De la naștere, un bulgar se poate aștepta să trăiască până la vârsta de 74,9 ani, care este cea mai scăzută din UE.

În sine, această cifră ascunde probleme grave. Femeile, de exemplu, trăiesc în medie cu șapte ani mai mult decât bărbații. Potrivit Magdalenei Kostova, director de statistici demografice și sociale la NSI, speranța de viață a bărbaților este redusă de un număr neobișnuit de mare de bărbați care mor la 40 și 50 de ani.

Concluzie

După România, Bulgaria are, de asemenea, cea mai slabă rată a mortalității infantile din UE, ceea ce, la rândul său, afectează cifra privind speranța de viață. Deși nu există date specifice cu privire la aceste două cifre, este posibil ca ele să reflecte probleme profunde care afectează sănătatea minorității rome din Bulgaria, în mare parte săracă.

În cazul în care condițiile economice sunt bune, populația se va stabiliza la aproximativ șase milioane de locuitori în perioada 2040-50, spun specialiștii. Dar avertizează că este greșit săse fixeze numărul de bulgari, spre deosebire de structura populației, ceea ce înseamnă că bulgarii sunt din ce în ce mai bătrâni și slab educați.

Provocările demografice cu care se confruntă Bulgaria sunt uriașe. În prezent, autoritățile pregătesc cu sârg recensământul de anul acesta, care, din punct de vedere numeric, va fi un moment al adevărului.

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
EVZ.ro
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Schimbări pe piața imobiliară. Investițiile, reglementate printr-o lege nouă
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Capital.ro
Ceapa și usturoiul verde pot dăuna organismului dacă nu sunt consumate corespunzător | Momentul în care nu e bine să le mănânci
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro