Țara din Europa care vrea să scape total de Rusia. Planul pentru următorii 20 de ani

de: Bișinicu Andreea
03 04. 2022

Unul dintre cele mai puternice și influente state din Europa a conceput un plan măreț pentru a-și crește independența energetică, după problemele pe care Rusia le-a creat în Ucraina, odată cu războiul declanșat de președintele Vladimir Putin, în dimineața zilei de joi, 24 februarie. Despre cine este vorba.

Statul european care ar putea construi șapte centrale nucleare până-n 2050

Marea Britanie ar putea construi până la șapte noi centrale nucleare, ca parte a unei extinderi radicale a energiei autohtone, după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în dimineața zilei de joi, 24 februarie.

Într-un interviu pentru publicația The Telegraph, ministrul Economiei din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, a declarat că „există o lume în care putem avea șase sau șapte situri în Marea Britanie” până în 2050, referindu-se la centralele nucleare de pe teritoriul statului englez.

Miniștrii au convenit să înființeze un vehicul de dezvoltare, Great British Nuclear, pentru a identifica siturile, pentru a reduce birocrația, a accelera procesul de planificare și pentru a reuni firme private pentru conducerea acestora.

Ca prim pas, prim-ministrul britanic, Boris Johnson, se pregătește să anunțe planuri de extindere semnificativă a angajamentului existent de a sprijini o nouă centrală nucleară la scară largă până în 2024.

Premierul și ministrul Kwasi Kwarteng s-au „luptat” cu nimeni altul decât cancelarul Rishi Sunak, pentru a asigura finanțarea unei noi fabrici.

Cu toate acestea, presa străină notează faptul că întâlnirea dintre Johnson și Kwarteng de miercuri, 30 martie, s-a încheiat cu un acord privind extinderea numărului existent de centrale nucleare vechi din Marea Britanie, cu excepția uneia, urmând să fie dezafectate până în anul 2030.

Cum vor englezii să-și extindă independența energetică față de Rusia

Strategia de securitate energetică, care urmează să fie dezvăluită joi, 7 aprilie, va angaja Guvernul britanic să sprijine construcția a cel puțin două noi centrale nucleare mari până în 2030, pe lângă reactoarele modulare mici.

„Nuclearul va părea cu siguranță mai mare în mixul energetic britanic până la sfârșitul acestui deceniu.”, a declarat o sursă guvernamentală, potrivit The Telegraph.

În ceea ce privește planul lor pentru următorii 20 – 30 de ani, Boris Johnson și Kwasi Kwarteng vor să tripleze cei șapte gigawați de capacitate nucleară din Marea Britanie la 24 GW, până în anul 2050. În acest fel, oficialii englezi speră să-și mărească independența energetică față de Rusia.

Ministrul Economiei a recunoscut că în Franța, țară care își generează cea mai mare parte a energiei electrice folosind centrale nucleare, acest plan „a costat o avere, dar le-a dat o măsură de independență care este invidiată, sincer, de alți oameni de pe continent, ​​de către germani, de exemplu, și italieni”.