În fiecare an, milioane de oameni din întreaga lume părăsesc forța de muncă pentru a se pensiona. Conform statisticilor, există încă un grad mare de variație în ceea ce privește calitatea planurilor de pensii publice din întreaga lume. Pensionarea este momentul în care se poate spune adio stresului de la locul de muncă și se poate descoperi un loc idilic, unde se pot lua lucrurile mai ușor. Pentru unii, este un șezlong, pentru alții este o cu totul altă țară. Pentru cei mai norocoși dintre aceștia din urmă, singura întrebare este… unde să trăiască?
Deoarece sistemul de pensii al unei țări este unic în funcție de contextul său economic și istoric, este dificil să se facă comparații directe. Cu toate acestea, există anumite elemente pe care experții în domeniul pensiilor le consideră universal pozitive și care conduc la un sprijin financiar mai bun pentru cetățenii în vârstă. Mercer și CFA Institute au organizat aceste elemente universale în trei subindice:
Aceste trei măsuri au fost utilizate pentru a clasifica sistemul de pensii din 43 de țări diferite, reprezentând peste 65% din populația lumii. Ediția din acest an a indicelui include în special patru țări noi, Islanda, Taiwan, Emiratele Arabe Unite și Uruguay.
Conform datelor publicate de Mercer și CFA Institute, în ceea ce privește cele mai bune planuri de pensii de pe glob, Islanda, Norvegia, Elveția, Olanda și Danemarca se află pe primele locuri.
Sistemul islandez se situează la un nivel ridicat în toate cele trei subindice. Țara oferă o pensie de stat cu două componente, contribuții obligatorii atât din partea angajaților, cât și a angajatorilor, și contribuții opționale la produse de pensii aprobate de stat.
Sistemul său are o rată de contribuție ridicată, ceea ce, în cele din urmă, duce la o pensie de stat generoasă de care pot beneficia pensionarii din Islanda. Țara are, de asemenea, un decalaj relativ scăzut între femei și bărbați, ceea ce înseamnă că diferența dintre pensia medie a femeilor și cea a bărbaților este relativ mică, în special în comparație cu alte țări din OCDE.
De cealaltă parte, în Norvegia, sistemul de pensii este unul la fel de bine organizat. Statul plătește o sumă standard care este utilizată pentru a calcula prestațiile și pensiile și care este stabilită la data de 1 mai a fiecărui an. Începând cu 1 mai 2020, suma de bază este de 101 351 NOK, adică aproximativ 9 297 de euro. Lunar, pensionarii norvegieni primesc din partea statului o pensie de 1.797 de euro.
Un alt stat cu pensii mari este și Elveția, aici pensionarii primind lunar suma de 1.704 de euro. Dacă ar fi să comparăm sumele din cele trei state despre care am scris cu pensiile din România, am constata că cei peste 4 milioane de pensionari români încasează aproximativ 376 de euro lunar.