Țara din Europa care a luat o decizie genială pentru evitarea accidentelor pe trecerile de pietoni. Șoferii nu mai fac nicio greșeală
O țară din Europa a rezolvat problema accidentelor pe trecerile de pietoni într-un mod foarte ingenios.
Se știe că majoritatea accidentelor rutiere cu victime se petrec pe trecerile de pietoni, fie din cauza vitezei șoferilor, neatenția victimelor sau alte motive.
Ce decizie ingenioasă a luat o țară europeană pentru șoferii care nu încetinesc la trecerea de pietoni
Ei bine, Austria este țara europeană care a decis să rezolve această problemă. Și pentru că, deși codul rutier spune că șoferii ar trebui să încetinească în apropierea trecerilor de pietoni, există multe victime ale accidentelor rutiere, Austria a apelat la o metodă ingenioasă.
Mai exact, statul austriac a montat radare în zonele cu treceri de pietoni. Aparatele citesc viteza la 500 de metri de trecere, iar șoferii care nu reduc viteza, primesc amendă prin poștă.
În unele cazuri, dacă viteza este depășită cu foarte mult, autoritățile solicită suspendarea permisului de conducere pentru această imprudență.
De fapt, sistemul merge atât de bine încât șoferii încetinesc imediat ce văd o trecere de pietoni, iar asta pentru că știu că acolo este amplasat un radar, chiar dacă nu este nimeni pe trecere.
România, „campioană” la decesele pietonilor
România era pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) în două statistici tragice: numărul bicicliştilor și al pietonilor care au murit în accidente rutiere raportat la totalul populaţiei, arată Eurostat în anul 2019.
În topul deceselor printre bicicliști, România conduce cu 10 decese la un milion de locuitori în anul 2017, la polul opus situându-se Cipru şi Luxemburg cu nici un deces. Asta în timp ce media la nivelul UE este de 3,9 decese la un milion de locuitori.
Totodată, rata de decese în rândul pietonilor în cazul accidentelor rutiere este cea mai mare în România (37 decese la un milion de locuitori), iar cea mai scăzută în Danemarca (trei decese la un milion de locuitori).
În țara noastră, în anul 2017 au fost înregistrate 1.951 de decese înregistrate în accidente rutiere, dintre care 812 au fost decese înregistrate în rândul pasagerilor autoturismelor, 733 au fost decese înregistrate în rândul pietonilor şi 191 au fost decese înregistrate în rândul bicicliştilor.