Ofensivele Kremlinului încep să se răsfrângă pentru prima dată asupra piețelor de mărfuri, ca urmare a faptului că este unul dintre cei mai mari producători din lume. Bursele de la Moscova au resimțit dur efectele atacurilor armatei rusești pe teritoriul Ucrainei, în primul rând la prețul acțiunilor Cazprom și Lukoil.
Economia a suferit una dintre cele mai îngrijorătoare consecințe. Piața gazelor a crescut cu 30%, în timp ce prețul petrolului continuă să crească cu 6%. Piețele bursiere continuă să sufere scăderi severe, cea mai gravă fiind înregistrată la bursa de la Moscova, cu o scădere de 25%.
Ca urmare a incursiunilor armate din Ucraina, sectorul energetic rusesc a resmițit din plin efectele. Acțiunile marilor companii petroliere și de gaze s-au prăbușit, Gazprom a scăzut cu 39%, iar Lukoil și Novatek au scăzut cu 24% și, respectiv, 36%, lăsând Moex-ul în scădere cu 42% de la începutul anului. Amploarea șocului de pe piețe sugerează că investitorii se așteptau ca președintele rus să dea înapoi.
Citește și: Ce sancțiuni dure primește Rusia după invadarea Ucrainei. Ursula von Der Leyen a făcut anunțul
Acțiunile rusești se prăbușesc, iar rubla atinge un minim istoric
Piața bursieră din Rusia a scăzut într-un ritm record, iar rubla s-a prăbușit după ce Moscova a lansat o invazie la scară largă în Ucraina vecină. Indicele Moex a scăzut pentru scurt timp cu 45%, înainte de a-și reveni la un declin de 34%.
Aceeași prăbușire s-a înregistrat și pe piața valutară, unde rubla a fost lovită puternic după ce s-a depreciat cu peste 8% față de dolar. În ceea ce privește euro, moneda rusă a scăzut cu 7%, ajungând la 98,5 ruble pe moneda unică.
În această ordine de idei, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING Groep NV, Warren Patterson, citat de agenția Bloomberg, a precizat că „înrăutățirea situației în criza din Ucraina a împins prețul țițeiului până la nivelul de 100 de dolari pe baril. Piața petrolului va aștepta acum să vadă cum vor reacționa țările occidentale la ultimele măsuri rusești”.
Având în vedere această situație, Banca Centrală a Rusiei a inițiat o serie de intervenții pe piața valutară și a aprobat o serie de operațiuni care promit să ofere lichidități suplimentare sectorului bancar
Pe lângă aceste sectoare, piața materiilor prime, pe care Rusia este un furnizor cheie, a crescut vertiginos și în sectorul primar, conform publicației Financial Times.
Prețul grâului a crescut cu 6%, urmat de cel al porumbului și al soiei, care continuă să crească cu 5%. În acest sens, atât Rusia, cât și Ucraina exportă 29% din exporturile mondiale de grâu, porumb 19%, și ulei de floarea-soarelui 80%, o piață pe care Egiptul și Turcia sunt cei mai mari importatori.
În ciuda investițiilor militare semnificative din ultimii ani și a statutului de mare putere nucleară, economia rusă stagnează. PIB-ul nu reușește să crească cu mai mult de 1 sau 2 % pe an. Atacurile Rusiei nu sunt în niciun caz pozitive pentru lume, dar nici pentru Rusia, o țară care încearcă să recâștige onoarea imperiului cu ajutorul unor instrumente coercitive care, deși nu-și vor atinge scopul, vor servi la destabilizarea Europei, un alt obiectiv al Kremlinului.