Deși animalele de companie devin tot mai mult un simbol al vieții urbane, lucrul acesta s-ar putea schimba. Poți fi amendat dacă ai câini. Un grup de parlamentari a înaintat un proiect de lege care presupune interzicerea câinilor ca animale de companie, precum și importul și tranzacțiile cu aceștia. Prevederile nu se referă doar la câini, ci și la pisici, broaște țestoase și iepuri. Află despre ce este vorba.
Una dintre primele țări din Orientul Mijlociu care a adoptat legi pentru bunăstarea animalelor încă din anul 1948 a fost Iran. Atunci, guvernul a finanțat prima instituție pentru drepturile animalelor. Chiar și familia regală a avut câini drept animale de companie. Însă lucrurile s-ar putea schimba.
Revoluția islamică din 1979, în urma căreia șahul Mohammad Reza Pahlavi a fost răsturnat, a schimbat multe aspecte ale vieții iranienilor. Animalele sunt considerate impure în tradiția islamică. În ochii noului regim, câinii au devenit, de asemenea, un simbol al „occidentalizării”. Autoritățile vor să limiteze acest proces.
„Nu a existat o reglementare solidă în ceea ce privește deținerea de câini. Forțele de poliție arestează oamenii pentru că își plimbă câinii sau chiar îi poartă în mașină. Asta pe baza interpretării lor cu privire la ceea ce ar putea fi văzut ca simboluri ale occidentalizării”, a declarat medicul veterinar Ashkan Shemirani, din Teheran.
Potrivit acestuia, autoritățile au creat chiar și un fel de penitenciar pentru animale. Acestea ar fi ținute timp de mai multe zile în spații deschise. Însă, fără hrană sau apă, potrivit medicului citat.
Potrivit unei noi propuneri legistive, persoanele din Iran nu au voie să importe, să cumpere, să vândă, să transporte și nici să dețină animale de companie precum câini, pisici, broaște țestoase și iepuri. Există chiar și rase de câini pe care nu trebuie să le cumperi niciodată. Cei care nu respectă această prevedere, vor fi sancționați cu o amendă minimă de 800 de dolari, echivalentul a 790 de euro și 670 de lire sterline.
În urmă cu peste un deceniu, în Iran începuseră deja dezbaterile pe acest subiect. Atunci, politicienii stabiliseră ca animalele de companie să fie lăsate în grija angajaților de la grădinile zoologice sau să fie pur și simplu transportate în deșert, potrivit președintelui Asociației Veterinare din Iran, Payam Mohebi, citat de BBC.
Citește și: Semnele care arată dacă un câine se joacă sau e agresiv. Detaliile la care trebuie să fii atent
În noul proiect de lege, un rol important ar fi jucat problemele economice ale Iranului. Pentru o perioadă de mai bine de trei ani de zile, autoritățile au interzis importurile de hrană pentru câini și alte animale de companie, ca parte a unei strategii de conservare a rezervelor valutare ale țării.