Țara care trece de partea Ucrainei după ce a aprovizionat Rusia cu drone de război. Vladimir Putin va scoate flăcări pe nas
Vladimir Putin rămâne fără aliați după anexarea celor patru regiuni din Ucraina, astfel că liderul rus și-a atras antipatia tuturor statelor. În ciuda faptului că Rusia a lansat, astăzi, în Ucraina atacuri repetate cu „drone kamikaze” furnizate de Iran, oficialii acestei țări au exprimat păreri oficiale controversate vizavi de Rusia.
Vladimir Putin, părăsit de toată lumea?
Izolarea lui Vladimir Putin de către toți aliații și țările prietene devine o certitudine, iar acest lucru expune Occidentul la un pericol și mai mare. Recent, șeful CIA a avertizat că în actualul context politic și militar atât de delicat pentru Rusia, Vladimir Putin și-ar putea schimba în orice moment strategiile de luptă, apelând la apăsarea butonului roșu care ar declanșa un război nuclear.
„Un Putin încolţit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos şi nesăbuit”, a transmis recent directorul CIA.
În ultimele ore, au apărut noi declarații care l-ar putea înfuria pe Vladimir Putin extrem de tare, ajungând să comită o catastrofă.
Astfel, Nasser Kanani, reprezentant al Afacerilor Externe al Iranului, a dezvăluit că Teheranul încurajează respectarea principiului suveranității și integrității teritoriale în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.
Oficialul a fost întrebat despre poziția Iranului în raport cu Rusia, având în vederea anexarea celor patru regiuni ucrainene, iar acesta a declarat oficial că țara pe care o reprezintă respectă principiile și obiectivele Cartei ONU, cu mențiunea respectării principiului suveranității teritoriale.
„Teheranul subliniază necesitatea respectării depline a principiului suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor ca normă fundamentală a dreptului internațional și a respectării principiilor și obiectivelor Cartei ONU”, potrivit agenției de presă de stat iraniană IRNA .
Nasser Kanani a făcut apel la soluționarea acestui conflict din Ucraina prin folosirea oricărui mijloc pașnic care poate aduce pacea.
„Teheran încurajează orice efort de rezolvare pașnică a conflictului din Ucraina” și a îndemnat „să evite orice acțiuni provocatoare care ar putea întrerupe cursul păcii, stabilității și liniștii”, a transmis oficialul.
Cum a susținut Iranul țara agresoare
Încă de la începutul războiului, Iran a dat semne potrivit cărora, țara este de partea Rusiei, oferindu-i în același timp sute de drone folosite pentru a ataca teritoriile ucrainene, în ciuda apelurile făcute de Washington către Teheran privind încetarea acestui ajutor.
Acest lucru a fost confirmat și de armata ucrainenă, care a dezvăluit că a doborât în repetate rânduri drone iraniene folosite pentru atacarea regiunilor din sud ale Ucrainei.
Din acest motiv, pr 23 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a decis să-l priveze de acreditare pe ambasadorul Iranului și să reducă semnificativ numărul diplomaților din ambasada Iranului de la Kiev, ca răspuns la furnizarea de arme Rusiei.
„Pentru a îndeplini mandatul Președintelui Ucrainei de a lua măsuri urgente pentru a răspunde faptelor privind utilizarea armelor fabricate iranian de către trupele ruse pe teritoriul Ucrainei, la 23 septembrie, însărcinatul cu afaceri temporar al Republica Islamică Iran din Ucraina a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei”, a transmis sursa citată, potrivit Reuters.